ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Χείρα βοηθείας» στην αστυνομία από Γκόντα-Μπαρτζώκα

Εικόνα του άρθρου «Χείρα βοηθείας» στην αστυνομία από Γκόντα-Μπαρτζώκα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/12/2020, 17:42
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ενώ η αστυνομική βία κατά των διαδηλωτών καταγγέλλεται από φορείς όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, οι δημοτικοί σύμβουλοι Νίκος Γκόντας που είναι δικηγόρος και μέλος του ΔΣΙ και Άρης Μπαρτζώκας που είναι πανεπιστημιακός καθηγητής, ουσιαστικά την ενέκριναν, κρατώντας «ίσες αποστάσεις».

Ο κ. Γκόντας  πολύ προσεκτικά, κατά τον προσφιλή του τρόπο, είπε ότι «ναι μεν», αλλά αφού το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε συνταγματική την απαγόρευση συναθροίσεων, «δεν έπρεπε να πάμε και όσοι θέλαμε». Ο κ. Γκόντας εξέφρασε μια γενική «απογοήτευση» από τα γεγονότα, χωρίς να υπεισέλθει περαιτέρω.

Ο κ. Μπαρτζώκας ήταν… βασιλικότερος της αστυνομίας.  Ανακάλυψε «βία των διαδηλωτών», δείχνοντας ότι μάλλον δεν είχε επίγνωση των γεγονότων των Ιωαννίνων και απευθύνθηκε μάλιστα προς την «άκρα αριστερά», λέγοντας ότι δεν είναι το ίδιο ευαίσθητη σε θέματα βίας. Ο κ. Μπαρτζώκας είπε τέλος «να καταδικάσουμε και τους μεν και τους δε», λέγοντας ότι «κάποιοι αστυνομικοί» ενδεχομένως να υπερβάλλανε. Η «ενδεχόμενη υπερβολή» ήταν η απρόκλητη επίθεση, ειδικά εποχούμενων μονάδων χωρίς να προκληθούν, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για αστυνομικό που δήλωνε χρυσαυγίτης στους συλληφθέντες.  

Ακόμα και η κα Καλογιάννη που κινείται πολιτικά στον ίδιο χώρο με τους κ.κ. Μπαρτζώκα και Γκόντα, ήταν πιο επιφυλακτική: «Είμαστε αντίθετοι σε όποια μορφή βίας από όπου και αν προέρχεται. Οι σκηνές βίας δεν τιμούν κανέναν και ευχόμαστε να μην τις ξαναζήσουμε» είπε.

Το θέμα άνοιξε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θωμάς Μπέγκας, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στο πολιτικό περιεχόμενο της απαγόρευσης και ζήτησε «να καταδικάσουμε τον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίστηκε το θέμα». Πρόσθεσε ότι «πρέπει να καταδικάσει το σώμα τις ακραίες συμπεριφορές από τα όργανα επιβολής της τάξης».

Ο Λάζαρος Νάτσης των Πολιτών για την Ανατροπή, στάθηκε και αυτός στην κατάχρηση εξουσίας και τους συμβολισμούς: «Τραγικό αυτό που συνέβη στα Γιάννενα, τη μέρα της δημοκρατίας. Απαγόρευση άνω των 3 δεν συνάδει» είπε και στήριξε το ψήφισμα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση.

Η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε ψήφισμα για το Πολυτεχνείο: «Αντιλαμβανόμαστε όλοι στο δημοτικό συμβούλιο ότι αυτές οι απαγορεύσεις δεν έχουν σχέση με αυτά που ζήσαμε, ούτε το όργιο καταστολής, ούτε οι ξυλοδαρμοί. Τα μέτρα δεν πρόκειται να αρθούν μετά την πανδημία» τόνισε.

Αργότερα, κατήγγειλε τον κ. Μπαρτζώκα για την τοποθέτησή του. Ο κ. Μπαρτζώκας επεμεινε ότι «σε γεγονότα αναφέρθηκα». 

Επίσης, ο Χρήστος Πατσούρας (Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα) δήλωσε στήριξη στο ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης. «Μιλάμε για ρεκόρ προσαγωγών και εξοντωτικά πρόστιμα» τόνισε χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back