ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δημαρχείο: Μακριά από τον διχασμό

Εικόνα του άρθρου Δημαρχείο: Μακριά από τον διχασμό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/01/2018, 00:11
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το θέμα των ημερών, τα περί ονομασίας (και υπόλοιπων εκκρεμοτήτων) της πΓΔΜ, απασχόλησε έστω και λίγο το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων, με τον δήμαρχο Θωμά Μπέγκα να ξεκαθαρίζει βέβαια ότι «πρόκειται για ένα εθνικό ζήτημα και ο Δήμος δεν πρόκειται να διχάσει τους πολίτες», καταδικάζοντας παράλληλα τις «αλυτρωτικές απόψεις από όπου κι αν προέρχονται».

Το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ έθεσε πρώτος στο δημοτικό συμβούλιο, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκος Γκόντας. «Δεν μπορούμε να δείχνουμε ευαισθησία για το παλαιστινιακό και να μη συζητάμε για το σκοπιανό» είπε. Ο κ. Γκόντας κατέθεσε τη θέση της παράταξής του: «Δεν είναι άλλη από τη θέση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού για σύνθετη ονομασία των Σκοπίων χωρίς το όνομα Μακεδονία». Έκανε δε γνωστό ότι την παράταξη εκπροσώπησε στο συλλαλητήριο ο Γιάννης Εμμανουηλίδης, ο οποίος λίγο αργότερα πήρε τον λόγο για να δηλώσει ότι «για να είσαι πατριώτης, δεν χρειάζεται να είσαι δεξιός. Και για  να είσαι επαναστάτης, δεν χρειάζεται να είσαι αριστερός».

Ένα από τα επιχειρήματα του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να πείσει το δημοτικό συμβούλιο να πάρει θέση, ήταν πάντως η… καταγωγή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. «Η Μακεδονία έχει σχέση με την Ήπειρο. Η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν Ηπειρώτισσα» ανέφερε (να θυμίσουμε ότι επί της δημαρχιακής του θητείας απέναντι από το Δικαστικό Μέγαρο τοποθετήθηκε το αμφιβόλου αισθητικής άγαλμα της Ολυμπιάδας με τον μικρό Αλέξανδρο)…

Για το εθνικό ζήτημα, τοποθέτηση έγινε και από τον αντιδήμαρχο Θανάση Μανταλόβα,  οποίος ανέφερε με νόημα ότι «από τη στιγμή που κάποιοι προσεγγίζουν με μικροκομματικές στοχεύσεις το Σκοπιανό ή το Μακεδονικό –το πρωί είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας και το απόγευμα υπέρ του συλλαλητηρίου-, ως δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να διαφυλάξουμε την ενότητα της πόλης και να απαιτούμε μια εθνικά επωφελής λύση». Ο αντιδήμαρχος Παντελής Κολόκας, αφού ανέφερε κι αυτός ότι το όλο ζήτημα δεν πρέπει να λειτουργήσει διχαστικά, έδωσε ένα «χρώμα» στην τοποθέτησή του, λέγοντας: «Δεν δέχομαι ότι μπορεί να υπάρχει διαχωρισμός σε καλά και κακά συλλαλητήρια, σε αρεστά και μη συλλαλητήρια».

Από τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Τάκης Τασιούλας κατέθεσε ψήφισμα με το οποίο μεταφέρεται η θέση του ΚΚΕ, ενώ εκ μέρους της ΔΡΑΣΥ ο Σωτήρης Μαλάμος έδωσε έμφαση στις «εθνικιστικές κορώνες».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back