ΕΛΛΑΔΑ

Δέσμευση για υπογραφή συμφωνίας του EastMed

Εικόνα του άρθρου Δέσμευση για υπογραφή συμφωνίας του EastMed
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/05/2018, 19:47
ΕΛΛΑΔΑ

Τη δέσμευσή τους να εργαστούν με αποφασιστικότητα για την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed εντός του 2018, επαναβεβαίωσαν σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου στη Λευκωσία.

Επίσης στο επίκεντρο των συνομιλιών μεταξύ των τριών ηγετών βρέθηκαν και οι ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή.

Οι τρεις ηγέτες συζήτησαν για το «εμβληματικό ενεργειακό πρότζεκτ» όπως χαρακτήρισε ο Αλ. Τσίπρας τον αγωγό EastMed (που θα ενώνει το Ισραήλ και την Κύπρο με την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη) και το παράλληλο πρότζεκτ ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector (ένα μεγαλόπνοο έργο ανάπτυξης ηλεκτρικής ενέργειας και πληροφοριών, μέσω υποθαλάσσιας διασύνδεσης). 

Όπως σημείωσε, το γεγονός ότι σήμερα συμφώνησαν να υπογράψουν τη διακρατική συμφωνία γι' αυτό το «ύψιστης γεωπολιτικής σημασίας έργο» το συντομότερο δυνατόν, εντός του 2018, χαρακτηρίζει τη σημερινή συνάντηση ως εξόχως εποικοδομητική.

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι επικεντρώθηκαν και στις «ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή, που επηρεάζουν άμεσα και τις τρεις χώρες». Όπως ανέφερε, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. 

Σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία στη Μ. Ανατολή, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη σταθερή πεποίθηση της Ελλάδας ότι η προσπάθεια για την επανέναρξη άμεσων και ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για την επίτευξη βιώσιμης λύσης δύο κρατών, που θα διασφαλίζει συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας, τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστινίους, είναι αναγκαία. 

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Ως προς το Κυπριακό, ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι εξέφρασαν τη στήριξή τους «στις προσπάθειες του Νίκου Αναστασιάδη για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση, προς όφελος όλου του κυπριακού λαού -Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Μία λύση που θα εδράζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και θα συνάδει με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση του κατοχικού στρατού».


ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, στις συνομιλίες του με τον Αναστασιάδη και τον Νετανιάχου, είχε την ευκαιρία να εκφράσει την ανησυχία του «για την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το τελευταίο διάστημα, τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου». Υπογράμμισε ότι «η Τουρκία οφείλει να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτόνων της, όπως αυτά πηγάζουν από τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο».


ΙΡΑΝ

Αναφερόμενος στις έντονες ανησυχίες που εξέφρασε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ για τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από το Ιράν, ο Τσίπρας είπε ότι «συμμεριζόμαστε αυτές τις ανησυχίες, ωστόσο η άποψη που εξέφρασα είναι ότι μία πιθανή ακύρωση της συμφωνίας με το Ιράν για τα πυρηνικά, μία πιθανή κατάργηση της συμφωνίας, πιθανόν να οδηγήσει την περιοχή σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση, πράγμα που δεν θα είναι ωφέλιμο για κανέναν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ. Φωτογραφίες: Γ.Τ. Πρωθυπουργού/Andrea Bonetti


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back