Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

EastMed: Έπεσαν οι υπογραφές (upd)

Εικόνα του άρθρου EastMed: Έπεσαν οι υπογραφές (upd)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/01/2020, 21:34
ΕΛΛΑΔΑ

Υπεγράφη από τους υπουργούς Ενέργειας Ελλάδας, Κωστή Χατζηδάκη, Ισραήλ, Γιουβάλ Στάινιτς και Κύπρου, Γιώργου Λακκοτρύπη, παρουσία των ηγετών των τριών χωρών, η διακρατική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed.

Σε κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου και τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη μετά την υπογραφή της Συμφωνίας από τους υπουργούς Ενέργειας των τριών χωρών, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως ο αγωγός EastMed αποτελεί και συμβολή στην ειρήνη και στη γεωπολιτική σταθερότητα, και αποδεικνύει την έμπρακτη πρόθεση των κρατών μας να αντιμετωπίσουν την ενέργεια ως κρίκο συνεργασίας μεταξύ των λαών και όχι ως αφορμή διαφωνιών και συγκρούσεων. 

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως ο αγωγός EastMed έρχεται να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός νέου ενεργειακού τοπίου που σέβεται το διεθνές δίκαιο και παγιώνει τη διεθνή νομιμότητα, και γι' αυτό υποστηρίζεται σθεναρά και από τις Ηνωμένες πολιτείες της Αμερικής.

Πρόκειται για έναν αγωγό ειρήνης και συνεργασίας των λαών της περιοχής και δεν είναι απειλή για κανέναν, διαμήνυσε περαιτέρω ο κ. Μητσοτάκης.


Ο Νίκος Αναστασιάδης

«Ιστορικό ορόσημο» χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, επισημαίνοντας το τεράστιο συλλογικό όφελος τόσο για τις τρεις χώρες όσο και για την ευρύτερη περιοχή, ενώ η υλοποίηση του θα συμβάλει έμπρακτα στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Nωρίτερα, είχε πραγματοποιηθεί τριμερής σύνοδος Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ με τους ηγέτες των τριών χωρών να συναντώνται λίγο πριν την υπογραφή της συμφωνίας. 

Προηγήθηκαν διμερείς συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Μπενιαμίν Νετανιάχου αλλά και του προέδρου της Κύπρου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.


Ο Νετανιάχου

Από την πλευρά του o πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αφού χαιρέτισε τη Συμφωνία τόνισε ότι προσθέτει ακόμα περισσότερο στη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής. Παράλληλα επανέλαβε με τη σειρά του ότι η Συμφωνία αυτή δεν στρέφεται εναντίον κανενός, αλλά «δουλεύουμε υπέρ των αξιών όλων, δουλεύουμε για το καλό των λαών μας» και προσέθεσε: «Εμείς ζητάμε και προσκαλούμε οποιαδήποτε χώρα το επιθυμεί, καταρχήν η Ιταλία, κατόπιν η Αίγυπτος, να συνδράμει. Αυτό θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη συνεργασία στην περιοχή».


O ΣΥΡΙΖΑ

Θετική θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ την υπογραφή της Διακρατικής Συμφωνίας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, για τον Αγωγό EastMed, και σημειώνει ότι το έργο συνεισφέρει καθοριστικά στην αναβάθμιση της θέσης της Ελλάδας, ως ενεργειακού κόμβου στην περιοχή και την ενίσχυση του γεωπολιτικού της ρόλου. Προσθέτει ακόμη ότι οι προκλήσεις ενόψει της συνάντησης με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ παραμένουν και πρέπει να αντιμετωπιστούν.


H αντίδραση  της Τουρκίας

Αντιδρώντας στην υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον ενεργειακό αγωγό EastMed, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι δήλωσε σήμερα ότι κάθε σχέδιο που αγνοεί τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων για τους φυσικούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο θα αποτύχει.

«Ο πιο οικονομικός και ασφαλής δρόμος για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο και η διανομή τους στις καταναλωτικές αγορές στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, είναι η Τουρκία», υπογράμμισε ο Ακσόι στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters. Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back