dodoni back
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Δεν ζούμε για να δουλεύουμε»

Εικόνα του άρθρου «Δεν ζούμε για να δουλεύουμε»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/06/2021, 19:35
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη για τα εργασιακά, το οποίο αλλάζει άρδην, προς το χειρότερο για τους εργαζόμενους, τους όρους της δουλειάς, δεν είναι «κοινά αποδεκτό» όπως επιχειρεί να το παρουσιάσει η κυβέρνηση.

Στα Γιάννενα έγινε μια από τις πιο μαζικές των τελευταίων ετών συγκέντρωση, με το ΚΚΕ να έχει πολύ κόσμο, το ίδιο και τα υπόλοιπα μπλοκ.

Ένα από αυτά, του ΣΥΡΙΖΑ, έγινε στόχος διαδηλωτών που απαίτησαν να μην κατεβεί με πανό, ενώ σημειώθηκαν και μικροσυμπλοκές εις βάρος στελεχών του κόμματος της αντιπολίτευσης.

«Η επιτυχία της σημερινής απεργίας είναι η καλύτερη απάντηση στην κυβέρνηση της ΝΔ και στον υπουργό Εργασίας κ. Χατζηδάκη, οι οποίοι εδώ και μήνες ισχυρίζονται ότι το νομοσχέδιο εκφράζει "την πρόοδο και τον εκσυγχρονισμό", ότι έχει δήθεν τη λαϊκή αποδοχή» αναφέρει το Εργατικό Κέντρο στην ανακοίνωσή του.

Το ΕΚΙ χαιρετίζει τα πρωτοβάθμια σωματεία για την ανταπόκριση στο κάλεσμα συνέλευσης και προκήρυξης νέας απεργίας την ερχόμενη Τετάρτη, 16 Ιουνίου.

«Δεν έχει βρεθεί ούτε ένα συνδικάτο -πλην της θλιβερής ηγεσίας της ΓΣΕΕ- που να χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο θετικό. Δεν υπάρχει ούτε ένας εργαζόμενος ή εργαζόμενη σε όλο το νομό που να μην αντιλαμβάνεται ότι αυτό που φέρνει η κυβέρνηση θα είναι πραγματικός όλεθρος για τη ζωή τους.

Οι χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι που απέργησαν σήμερα έδωσαν απάντηση και στο ΣΥΡΙΖΑ που με στελέχη του τις τελευταίες μέρες απαξιώνουν τον αγώνα μας διαδίδοντας ότι η κυβέρνηση θα περάσει το αντεργατικό νομοσχέδιο ότι και αν γίνει. Δίνουν αβάντα στην απεργοσπασία. Στα αποκαΐδια των δικαιωμάτων μας ονειρεύονται υπουργικές καρέκλες» καταλήγει, μεταξύ άλλων.

(σύμφωνα με τις αποφάσεις των ενώσεων συντακτών, της απεργίας εξαιρούνται τα ρεπορτάζ για την απεργία και η ενημέρωση για την πανδημία)

ΣΧΟΛΙΑ
ΓΙΆΝΗΣ ΔΗΜΟΛΙΆΤΗΣ
Πέρα από το χώρο εργασίας υπάρχει ΚΑΙ ο χρόνος εργασίας ΚΑΙ ο χρόνος μή εργασίας https://drive.google.com/file/d/1xQaFebVlNUXHmhc6trw63s7opWELzT8H/view Το άγιο 8ωρο έχει καταργηθεί εδώ και καιρό. (Εμείς δεν το πήραμε είδηση...) Το (πραγματικό) ερώτημα ΣΗΜΕΡΑ είναι: Θα αντικατασταθεί από: - 10ωρο ή 6ωρο; Μήπως: - 4ωρο; https://www.agon.gr/apopseis/51327/4ori-doyleia-doyleia-gia-oloys-to-8oro-mas/ - 15ωρο την εβδομάδα; (Keynes 1933) - 8ωρο την εβδομάδα; (Ιησουίτης Breuning 1983) - 18ωρο; Όπως άρχισε η Βιομηχανική Επανάσταση, για ένα κομμάτι ψωμί, ύπνος σωρό σε ανήλιαγες υγρές παράγκες πνιγμένες στα περιττώματά τους, συνθήκες ιδανικές για φυματίωση, χολέρα, τύφο, και μέσο όρο ζωής μισό από το δικό μας ("Το Βιομηχανικό Μάντσεστερ", Εργαστήριο Υγιεινής και Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης: https://www.he.duth.gr/sharedhistories/images/industrial/pdf/Engels.pdf). Μισό αιώνα αργότερα, στο Σικάγο, οι άνθρωποι προτίμησαν την κρεμάλα. Κανείς μας δεν έχει τέτοια βιώματα (18ωρο). Δεν το πιστεύομε. "Αρρωστημένη φαντασία", λέμε. Όμως, τι θα γίνουν τα (δισ)εκατομμύρια άνθρωποι που θα τους έχουν πετάξει έξω από την παραγωγή (και από εισόδημα) τα ρομπότ; https://www.agon.gr/apopseis/51327/4ori-doyleia-doyleia-gia-oloys-to-8oro-mas/ (Εγώ ελπίζω να έχω προλάβει να πεθάνω, να μην τα ζήσω.) Η παραγωγικότητα έχει απογειωθεί (υπολογιστές, ίντερνετ, 5G). Το ωράριο εργασίας μόνο έχει (ξε)μείνει στην Αγία Πρωτομαγιά του 1886... Μπορεί η λύση να είναι κάτι άλλο από την ευθυγράμμιση του ωραρίου με την παραγωγικότητα; (Σε συνάρτηση αντίστροφη.)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3