ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η πρόσκληση 81, οι πέντε κόμβοι και τα 11 φανάρια

Εικόνα του άρθρου Η πρόσκληση 81, οι πέντε κόμβοι και τα 11 φανάρια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/12/2019, 22:09
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πρόσκληση 81: «Παρεμβάσεις που συμβάλλουν στην ενεργειακή αποδοτικότητα των αστικών μεταφορών και κέντρων». Σε αυτή την πρόσκληση της Ειδικής  Υπηρεσίας Διαχείρισης του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020», η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε προγραμματίσει να υποβάλλει για χρηματοδότηση το έργο της αντικατάστασης του οδοφωτισμού με led.

Μετά την ακύρωση του σχετικού διαγωνισμού από τη δημοτική αρχή του Μωυσή Ελισάφ, η πρόσκληση 81… περίμενε τις νέες προτάσεις έργων περί ενεργειακής αποδοτικότητας από τον Δήμο Ιωαννιτών. Και κάπως έτσι προέκυψαν φανάρια, ισόπεδοι κόμβοι και νέα οχήματα.

Οι κόμβοι λοιπόν, όπως προβλέπεται στην πρόταση που εγκρίθηκε χτες από το δημοτικό συμβούλιο, είναι πέντε, και ο προϋπολογισμός τους φτάνει τα 2,3 εκατ. ευρώ. Και οι πέντε «συμμετέχουν» στο υπό έγκριση Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ). Οι δύο από τους πέντε κόμβους ανήκουν στον Δήμο Ιωαννιτών, και οι άλλοι τρεις στην Περιφέρεια Ηπείρου (τα περί «κυριότητας» σχετίζονται με τον χαρακτηρισμό του οδικού δικτύου ως δημοτικού, επαρχιακού ή εθνικού) –γι’ αυτό και θα υπάρξει σχετική προγραμματική σύμβαση.

Πού σχεδιάζονται να γίνουν οι νέοι ισόπεδοι κόμβοι; Στο Δικαστικό Μέγαρο (συμβολή οδών Δωδώνης, Πυρσινέλλα, Σπύρου), στη «Συνάντηση» (συμβολή οδών Γράμμου, Κωνσταντινουπόλεως και Καλπακίου),  στην αρχή της Κουντιουριώτου (συμβολή οδών Παπανδρέου, Κουντουριώτου, Ευαγγελίδη), επί της λεωφόρου Γράμμου στη συμβολή της με την οδό Ίωνος Δραγούμη και στο Πανηπειρωτικό Στάδιο, στη συμβολή της εθνικής οδού με την περιφερειακή οδό.

Όσον αφορά τους φωτεινούς σηματοδότες, η πόλη των Ιωαννίνων μετράει συνολικά 25. Ο Δήμος θα παρέμβει στους 11 από αυτούς, καθώς οι υπόλοιποι ανήκουν στην Περιφέρεια Ηπείρου (για τον ίδιο λόγο με τους κόμβους). Η παρέμβαση, με προϋπολογισμό 780.000 ευρώ, αφορά τον εκσυγχρονισμό ή την αντικατάσταση, τη λειτουργία συστημάτων ελέγχου και διαχείρισης της κυκλοφορίας και την εγκατάσταση συσκευών για την εξυπηρέτηση των πολιτών με αναπηρία.

Η τρίτη πρόταση έργου που οδεύει στο ΕΣΠΑ σχετίζεται με την προμήθεια απορριμματοφόρων οχημάτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, συνολικού προϋπολογισμού 370.000 ευρώ.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος τόνισε ότι «όλα τα έργα έχουν πλήρως ώριμες μελέτες». Τις «πλήρως ώριμες μελέτες» αμφισβήτησε η παράταξη «Ενότητα Πολιτών» του Θωμά Μπέγκα. Ειδικά για τους κόμβους, τόσο ο κ. Μπέγκας όσο και ο Θωμάς Γιωτίτσας ανέφεραν ότι λείπουν από τον φάκελο οι εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων και κυκλοφοριακών ρυθμίσεων. «Οι μόνες ώριμες και άρτιες προτάσεις που καταθέτετε, είναι αυτές που βρήκατε έτοιμες από τη δική μας δημοτική αρχή. Για τις υπόλοιπες επιτρέψτε μας να αγωνιούμε εξαιτίας έλλειψης πληρότητας των υποβαλλόμενων φακέλων», κατέληξε ο κ. Μπέγκας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back