Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις σκοτεινές εκείνες εποχές»

Εικόνα του άρθρου «Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις σκοτεινές εκείνες εποχές»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/03/2018, 16:15
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Την εκδήλωση μνήμης των Γιαννιωτοεβραίων, που θα γίνει στην πλατεία Μαβίλη την Κυριακή 25 Μαρτίου, στις 13:30, προετοιμάζει ο Δήμος Ιωαννιτών. Ήταν στις 25 Μαρτίου του 1944 όταν 1850 Γιαννιωτοεβραίοι συγκεντρώθηκαν από τους ναζί στην πλατεία Μαβίλη και στο Ιτς Καλέ, και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις σκοτεινές εκείνες εποχές. Αντίθετα πρέπει να θυμόμαστε και να προσπαθούμε να κατανοήσουμε βαθιά το φαινόμενο του αντισημιτισμού και της κορύφωσής του. Διατηρώντας ζωντανή στη μνήμη μας τη θηριωδία που προκάλεσε ο ρατσισμός, η ιδεολογία του μίσους και του διαχωρισμού των ανθρώπων σε φυλετικά ανώτερους και κατώτερους, στέλνουμε ένα μήνυμα ενάντια στο ρατσισμό σε όλες του τις εκφράσεις» δήλωσε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε έχοντας δίπλα του την πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΙ Αλέκα Βακαλοπούλου και την προϊσταμένη της Δημοτικής Πινακοθήκης Πάτρα Εξάρχου.

 Η κ. Βακαλοπούλου, στην τοποθέτησή της, επικαλέστηκε τους στίχους του Γιοσέφ Ελιγιά: «Αχ παινεμένα Γιάννινα, ω ανθότοποι των οραμάτων πικρός το πως σας άφησα καημός με βασανίζει» και αναφέρθηκε στο θεατρικό δρώμενο που θα κάνει το ΔΗΠΕΘΕ την Κυριακή. Η κ. Εξάρχου μίλησε για την πρωτοβουλία της Δημοτικής Πινακοθήκης να δημιουργήσει 14 μπάνερ στα οποία αποτυπώνεται φωτογραφικό υλικό που απαθανάτισε τις συγκλονιστικές στιγμές εκείνης της ημέρας σε συνδυασμό με τη σημερινή μορφή που έχει ο χώρος στον οποίο διαδραματίστηκαν τα γεγονότα. Το παρών στην εκδήλωση θα δώσει και η Φιλαρμονική του Δήμου Ιωαννιτών.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα της εκδήλωσης μπορείτε να το δείτε εδώ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back