Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Σπ. Ριζόπουλος: «Δεν ήταν θέλημα θεού να κλείσει η Βελλά»

Εικόνα του άρθρου Σπ. Ριζόπουλος: «Δεν ήταν θέλημα θεού να κλείσει η Βελλά»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/08/2021, 17:43
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Τον μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο και τον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη χαρακτηρίζει υπεύθυνους για το κλείσιμο της Ακαδημίας Βελλάς, ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου, Σπύρος Ριζόπουλος.

Στις δηλώσεις του κ. Ριζόπουλος παραθέτει συζήτηση που είχε με τον πρώην υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.

Καταρχάς, χαρακτηρίζει υποκριτικές τις ανακοινώσεις Μάξιμου-Καχριμάνη και λέει ότι ο ίδιος περίμενε «να συγκεντρώσει όλα τα δεδομένα».

Αυτά τα δεδομένα, είναι ότι, σύμφωνα με όσα επικαλείται από τη συζήτηση με τον κ. Γαβρόγλου, ότι «ήταν επιθυμία και της αρχιεπισκοπής και της τριανδρίας που τότε την υποστήριζε και στην οποία συμμετείχε ο μητροπολίτης Ιωαννίνων, με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, τον κ. Τζανακόπουλο και τον κ. Γαβρόγλου για τη διαμόρφωση τις σχέσεις κράτους-εκκλησίας, να διαμορφωθούν τα Κέντρα Ιερατικής Μαθητείας ως σχολές διετίας όπου θα περνούσαν στην αιγίδα της Αρχιεπισκοπής».

Αυτό βέβαια δεν είναι νέο δεδομένο. Η εκκλησιαστική ακαδημία θα έκλεινε και η Μητρόπολη δεν είχε θέμα με αυτό. Απέκτησε, όταν παραλίγο να μη δημιουργηθεί το «ΙΕΚ κληρικών».

Ο κ. Ριζόπουλος επικαλείται ακόμα συζήτηση με τον πρύτανη Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, για να πει ότι, την περίοδο Γαβρόγλου που προωθούνταν τα διετή προγράμματα κατάρτισης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων «ήθελε τότε να δημιουργηθεί μια τέτοια σχολή γαλακτομικής και γεωπονικής υπό την αιγίδα του πανεπιστημίου. Ο μητροπολίτης ήταν και τότε έτοιμος να εγκαταλείψει την Βελλά για να συμπράξει κι εκεί».

Ακόμα, καλεί τον μητροπολίτη Μάξιμο να παραθέσει έγγραφα που αποδεικνύουν ότι επιτρέπεται να εγκαταστήσει επένδυση στις εκτάσεις της Βελλάς, λέγοντας ότι «με απόφαση του Άρειου Πάγου το 1985 η ακίνητη περιουσία της Βελλάς περνά στο ελληνικό δημόσιο».

«Όταν υπάρχει απόφαση Αρείου Πάγου, πρέπει να υπάρχει νομοθετική τροποποίηση για να συμβεί κάτι τέτοιο. Αν έχω δίκιο και δεν υπάρχει, τίθεται ζήτημα νομιμότητας των επενδύσεων ΕΣΠΑ και των οικονομικών στηρίξεων της Περιφέρεια» είπε χαρακτηρισιτκά.

Ο κ. Ριζόπουλος έθεσε και θέμα κληροδοτημάτων, λέγοντας ότι εφόσον εκλεγεί, πρώτη κίνησή του, «θα είναι να διερευνήσω το κατά πόσο μπορούμε να διεκδικήσουμε από το υπουργείο Οικονομικών, το σύνολο των κληροδοτημάτων για να ξεδιαλύνουμε το χάος προστατεύοντας την ιστορία μας». Ωστόσο, ο έχων θεωρητικά και νόμιμο συμφέρον για κάτι τέτοιο, είναι ο Δήμος Ιωαννιτών.

Πρόσθεσε ότι «αν στην επόμενη διετία δεν μπορούν να αποδείξουν τη νομιμότητα της επένδυσης του τυροκομείου βάση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, θα πρέπει να το ξεδιαλύνουμε κι αυτό».

Διευκρίνισε ότι δεν έχει αντίρρηση στην αξιοποίηση, στον πρωτογενή τομέα, αλλά και ότι «όλοι μιλάμε για την ιστορία της Βελλάς αλλά δεν την υπολογίζουμε στην ουσία. Οι παλιοί απόφοιτοι ήξεραν ότι είχαν υποχρέωση να συμμετέχουν στην στήριξη των αγρών και κτηνοτροφικών εργασιών το πρωί». Κάπου εκεί, ο κ. Ριζόπουλος πέρασε στη… Β. Ήπειρο και τα «εθνικά πρόσημα», είπε ότι η σχολή «είχε κι ένα στόχο κοινωνικό με σκληρή εργασία». Θύμισε ότι είναι «γιος Βελλαΐτη» (ο πατέρας του φοίτησε και συμμετείχε στα διοικητικά της Βελλάς) και υπογράμμισε

«Δεν είναι δουλειά μου να αξιολογήσω ποια είναι τα συμφέροντα της Μητρόπολης και γιατί μπαίνει σε τέτοιες επενδύσεις, γιατί ουσιαστικά θα έκανα αυτό που δεν θέλω να κάνει η εκκλησία στο δημόσιο βίο. Δεν με αφορά το ζήτημα αυτό. Αν το αποτέλεσμα των επενδύσεων αυτών οδηγήσει σε άμεση ή έμμεση αγαθοεργία είμαι μαζί της. Η αφετηρία όμως δεν μπορεί να είναι αδιαφανής».

Τέλος, κάλυψε την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, λέγοντας το εξής: «Να μην κατηγορούμε την κ. Κεραμέως γιατί ‘δεν περιμέναμε μια δεξιά υπουργός να κλείσει την Βελλά». Η κ. Κεραμέως πιστή στο δόγμα της για κλείσιμο σχολών χωρίς φοιτητές έκανε αυτό που τεχνοκρατικά είχε υποσχεθεί’» και εγκάλεσε ελαφρά τους «βουλευτές της Ηπείρου που το ψήφισαν», καταλήγοντας: «Οι φορείς και οι απόφοιτοι που ήταν να διεκδικήσουν ένα νέο μέλλον για τη σχολή;».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back