Συντακτης: Γιώργος Τσαντίκος
Δημοσιευση: 20-01-2017, 16:54
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πώς να συζητήσει και τι να πει για τη «φαρμακευτική υποστήριξη» αθλητών, το ντόπινγκ δηλαδή, μια χώρα που και αυτή χειροκρότησε αθλητικές επιτυχίες οι οποίες αργότερα αποδείχτηκαν «υποβοηθούμενες» ή ολόκληρες εθνικές ομάδες που βρέθηκαν ντοπαρισμένες προ μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων; Μια προσπάθεια, ενδιαφέρουσα, αλλά και πολύ θεωρητική, ήταν αυτή που έγινε με την εκδήλωση «Το ντόπινγκ καταστρέφει αξίες του πολιτισμού μας» που έγινε σήμερα στα παλιά σφαγεία. Την εκδήλωση διοργάνωσαν η μη κερδοσκοπική εταιρεία «Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά», ο ΣΕΓΑΣ, η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Ιωαννιτών και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου.

Μια γνώριμη φυσιογνωμία ήταν ο παλιός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, υφυπουργός, αλλά και πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Γιώργος Κατσιμπάρδης, ο οποίος είναι ενεργός με την εταιρεία «Αθλητισμός χωρίς αναβολικά». Στην ομιλία του ο κ. Κατσιμπάρδης αναφέρθηκε, όχι ονομαστικά, στην περίπτωση Κεντέρη-Θάνου που σχεδόν χώρισε στη μέση την ελληνική κοινωνία όταν οι πολυδιαφημισμένοι αθλητές απέφυγαν ντόπινγκ κοντρόλ, καταλογίζοντάς τους «παιδαριώδεις συμπεριφορές». Ωστόσο, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι δύο αθλητές τέτοιου βεληνεκούς όπως οι Κεντέρης-Θάνου τότε, αποφάσισαν μόνοι τους να πάνε… βόλτα με τη μηχανή ενώ τους έψαχνε η WADA και ότι όλα «ήταν σκευωρία». Ο κ. Κατσιμπάρδης πρότεινε τη σύσταση «οργάνου δίωξης των αναβολικών» από την πολιτεία.

Πιο κριτικός ήταν ο μητροπολίτης Μάξιμος. Από εκεί που πιθανώς κάποιος να μην το περίμενε, έγινε αναφορά τόσο στο περιστατικό των Ολυμπιακών του ’04, όσο και στο φιάσκο της εθνικής Άρσης Βαρών υπό τον Γιώργο Ιακώβου, πριν τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου. «Δεν χρειαζόμαστε υπερανθρώπους» είπε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του ο μητροπολίτης. Η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη ανέλυσε περισσότερες από την αθλητική διαστάσεις του φαινομένου του ντόπινγκ, σε τομείς όπως η εκπαίδευση, ο στρατός κ.α.  Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Ηπείρου Κώστας Μάμαλης είπε μεταξύ άλλων ότι «πολιτισμός και ντόπινγκ είναι δύο ασύμβατες και παράλληλες έννοιες» και έκανε μια αποδελτίωση επιπτώσεων, φαινομένων, θανάτων από τη χρήση αναβολικών, επισείοντας την προσοχή και στα συμπληρώματα διατροφής και στο τι μπορούν να κρύβουν. Ο δημοτικός σύμβουλος, εντεταλμένος για τον αθλητισμό,  Βασίλης Καλούδης στην παρέμβασή του είπε ότι θα πρέπει όλοι οι φορείς να συνεργαστούν προκειμένου να εξαλείψουν ή έστω να περιορίσουν το φαινόμενο του ντόπινγκ και να προσδώσουν στον αθλητισμό «κάτι από τη χαμένη του αθωότητα».

Σε αυτή την ανάγκη στάθηκαν και άλλοι ομιλητές, καταγγέλλοντας την εμπορευματοποίηση και υπερπροβολή του «αθλητή-σταρ». Ο πρύτανης Γιώργος Καψάλης είπε ότι «τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από το πρόσωπο του αθλητισμού είναι πολλά και μεγάλα». Αναλυτική ήταν και η παρουσίαση της περιφερειακής διευθύντριας Εκπαίδευσης, Αγγελικής Φωτεινού. O αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Καραμπίνας τόνισε ότι η Περιφέρεια στηρίζει μόνο τις "καθαρές" διοργανώσεις.

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας έκανε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις που εξηγεί σε μεγάλο βαθμό το στόχο: «Υπάρχουν περιπτώσεις κρατών όπου το ντόπινγκ τυγχάνει της ανοχή ή ακόμα και της σιωπηλά οργανωμένης προώθησης, γιατί οι μεγάλοι αθλητές γίνονται εθνικά σύμβολα» τόνισε και πρόσθεσε ότι «σαφώς και δεν αρκούνε μόνο οι διαπιστώσεις. Σε ότι αφορά στη χώρα μας, για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα φαινόμενα που απαξιώνουν τον αθλητισμό και τον πολιτισμό μας, χρειάζονται γενναίες αποφάσεις, διαχρονικό σχέδιο, ισχυροί και αποτελεσματικοί μηχανισμοί».

Η αίθουσα των παλιών σφαγείων ήταν γεμάτη κυρίως από μαθητές και μαθήτριες. Η εκδήλωση καθαυτή είχε καλές προθέσεις, αλλά η προσέγγιση έμοιαζε να μη λαμβάνει σοβαρά υπόψη ότι και ο ελληνικός αθλητισμός έχει ήδη μια κακή παράδοση σε αρκετούς αθλητές και αθλήτριες που αναδείχθηκαν και κέρδισαν μεγάλες διακρίσεις…

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
iper piso solidus