Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δελτίο τρακτέρ: κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις

Εικόνα του άρθρου Δελτίο τρακτέρ: κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/01/2017, 11:07
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε κρίσιμη βδομάδα μπαίνουν οι αγροτικές κινητοποιήσεις, καθώς αναμένεται να κορυφωθεί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η αντιπαράθεση κυβέρνησης-αγροτών. Μέχρι στιγμής πάντως, παρότι τα τρακτέρ είναι παραταγμένα στους δρόμους, δεν υπάρχει κάποια κίνηση «ασφυξίας» από πλευράς αγροτών.

Στην Ήπειρο, μέχρι τώρα η κατάσταση έχει ως εξής: στην Άρτα υπάρχουν τρία σημεία συγκέντρωσης των αγροτών και αναμένεται να προστεθεί ένα τέταρτο, αλλά με τη μορφή συλλαλητηρίου: στην Άρτα στον κόμβο Αγίου Δημητρίου στην Ιόνια, υπάρχει το μαζικότερο, στο οποίο πλειοψηφία είναι οι δυνάμεις της ΠΑΣΥ. Το μπλόκο έκλεινε σταθερά μέχρι χτες και αν δεν υπάρξει κάποια άλλη εξέλιξη, θα συνεχιστεί αυτός ο τρόπος κινητοποίησης. Το δεύτερο μπλόκο, στον κόμβο του Κομποτίου, παραμένει κλειστό 7-9 κάθε απόγευμα. Στο νομό Πρέβεζας, στον Λούρο, υπάρχει μια ακόμα συγκέντρωση τρακτέρ, χωρίς όμως να κλείνει ο δρόμος, μέχρι χτες τουλάχιστον.

Πιο κάτω, μέχρι το Αντίρριο, υπάρχουν μπλόκα στο Κεφαλόβρυσο και στον Άγιο Νικόλαο Βόνιτσας. Μια ενημέρωση από την τροχαία, είναι πάντα αναγκαία για όσους-όσες ξεκινάνε ταξίδι.

Προς βορρά, στην Κουλούρα, στον κόμβο της Εγνατίας, έχουν συγκεντρωθεί τρακτέρ χωρίς όμως να κλείνουν το δρόμο.

Στα Γιάννενα, η κατάσταση είναι διαφορετική. Μέχρι στιγμής, η πρώτη σύσκεψη των αγροτών που έγινε πριν από λίγες μέρες, καλεί σε συλλαλητήριο μεθαύριο, 1η Φεβρουαρίου.  Ετοιμάζονται δύο προσυγκεντρώσεις, η μία έξω από το εργοστάσιο της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» και η άλλη στο Πανηπειρωτικό στάδιο στις 10 το πρωί. Τα τρακτέρ θα κατευθυνθούν προς την κεντρική πλατεία και από εκεί, στην εφορία όπου θα γίνει αποκλεισμός. Αρχικά, το Εργατικό Κέντρο κάλεσε μόνο στη συγκέντρωση στην εφορία, ενώ χτες το βράδυ, υπήρχε νέα αγροτική σύσκεψη με το ραντεβού να καθορίζεται στη "Δωδώνη".

Στο μεταξύ, το σωματείο Γεωπόνων Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηπείρου συμπαραστέκεται στον αγώνα των παραγωγών και καλεί σε συμμετοχή στη συγκέντρωση στη «Δωδώνη» την Τετάρτη στις 11 το πρωί. «Οι αντιδραστικές αναθεωρήσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ε.Ε σε συνδυασμό με τις μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων χρόνων από τη σημερινή κυβέρνηση αλλά και τις προηγούμενες πριμοδοτούν τους μεγάλους αγροτοδιατροφικούς κολοσσούς  (ντόπιοι και πολυεθνικοί), αλλάζοντας το χάρτη συνολικά στην παραγωγή, με συνέπειες, όχι απλά για τους αγρότες, αλλά για το σύνολο του πληθυσμού της χώρας» αναφέρει και καλεί τους «φτωχομεσαίους αγρότες να υπερασπίσουν το δικαίωμά τους στην εργασία και κατ’ επέκταση στο να ζήσουν με αξιοπρέπεια στον τόπο τους, ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια και το επιθετικό αγροτοδιατροφικό κεφάλαιο που έναν αιώνα περίπου μετά την κατάργηση των τσιφλικιών, επιδιώκουν να χτίσουν καινούρια με σύγχρονα χαρακτηριστικά».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back