Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

Δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Εικόνα του άρθρου Δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/07/2019, 00:37
ΗΠΕΙΡΟΣ

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται από πρόσκαιρα ενισχυμένους ανέμους και πιθανόν χαλαζοπτώσεις θα εκδηλωθούν στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, το βόρειο Αιγαίο και πιθανόν τη δυτική Στερεά, σύμφωνα με Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για τις βραδινές ώρες του Σαββάτου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, επισημαίνεται ότι πολύ μεγάλα ύψη βροχής αναμένονται από σήμερα τη νύχτα στο νομό Θεσσαλονίκης, τον Θερμαϊκό και τη Χαλκιδική και από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής στις Σποράδες, τα νότια τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης καθώς και τα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Τα φαινόμενα από το μεσημέρι της Κυριακής και από τα βορειοδυτικά, βαθμιαία θα εξασθενήσουν.


Σε ετοιμότητα η Πυροσβεστική

Σε πλήρη ετοιμότητα τέθηκε η Πυροσβεστική μετά την έκδοση έκτακτου δελτίου πρόγνωσης καιρικών φαινομένων από την ΕΜΥ. 

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε πριν από λίγη ώρα ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Βαθρακογιάννης ανέφερε ότι με εντολή του Αρχηγού της Πυροσβεστικής, «η Υπηρεσία μας, άμεσα προέβη στην έκδοση διαταγής, για την ενεργοποίηση του Πυροσβεστικού Μηχανισμού, με διασπορά οχημάτων και τη δημιουργία σταθμών βάσης άμεσης επέμβασης, στις περιοχές όπου αναμένεται αυτά να εκδηλωθούν.

Άμεσα, τέθηκε σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών και συνοδών φαινομένων. Συγκεκριμένα:

Το Πυροσβεστικό προσωπικό, ο γενικός εξοπλισμός της υπηρεσίας μας, ο ειδικός εξοπλισμός της ΕΜΑΚ, καθώς και τα πεζοπόρα τμήματα, θα είναι σε ετοιμότητα για επέμβαση εφόσον απαιτηθεί.

Επίσης, έχουν ενημερωθεί όλοι οι συναρμόδιοι στην αντιμετώπιση των καταστροφών φορείς, για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητά τους, με τη σύγκληση Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) ή Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (ΣΤΟ)».

 

Οδηγίες

Παράλληλα, ο κ. Βαθρακογιάννης υπενθύμισε «τις οδηγίες αυτοπροστασίας, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων, προκειμένου οι πολίτες:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα, τα οποία αν παρασυρθούν, ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν, ότι οι υδρορροές των κτιρίων δεν είναι φραγμένες και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με οχήματα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν υπαίθριες εργασίες και δραστηριότητες, σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές καθώς και την αλιεία, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων.
  • Σε περίπτωση χαλαζόπτωσης, να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε.
  • Να αποφεύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές όπου ελαφρά αντικείμενα, μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος.

Τέλος, παρακαλούμε όλους τους πολίτες, για τη δική τους ασφάλεια, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3