πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δέκα ορειβατικοί σύλλογοι κατά υδροηλεκτρικού έργου στον Σμόλικα

Εικόνα του άρθρου Δέκα ορειβατικοί σύλλογοι κατά υδροηλεκτρικού έργου στον Σμόλικα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/07/2024, 12:51
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τη μεγάλη αγωνία τους για τις εργασίες κατασκευής υδροηλεκτρικού έργου στο ρέμα Γιότσα Γρεβενών, έναν παραπόταμο του Αώου, ο οποίος χωρίζει τον Σμόλικα από τη Βασιλίτσα, εντός των ορίων του εθνικού πάρκου Βόρειας Πίνδου, καταγράφουν σε ανοιχτή τους επιστολή Ορειβατικοί Σύλλογοι της Ηπείρου, της Κέρκυρας και της Δυτικής Μακεδονίας.

Η ανοιχτή τους επιστολή απευθύνεται στον γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτική Μακεδονίας και στους περιφερειάρχες Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας.

Οι σύλλογοι ζητούν να μη γίνει το συγκεκριμένο υδροηλεκτρικό έργο καθώς, όπως αναφέρουν, θα βλάψει το οικοσύστημα του όρους Σμόλικα, το οποίο είναι ήδη επιβαρημένο από τις πυρκαγιές του 2001 και του 2007.

Όπως σημειώνουν, σκαπτικά μηχανήματα ανοίγουν δρόμους. Παράλληλα πραγματοποιούνται συνοδά έργα που καταστρέφουν το δάσος, τα πρανή και τμήμα του διεθνούς μονοπατιού Ε6 Δίστρατο-Σαμαρίνα.

Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής χωροθετείται εντός περιοχής Νatura 2000 ΖΕΠ - ΕΔΖ Ζώνη Ειδικής Προστασίας GR2130002 «Κορυφές Όρους Σμόλικας», στην οποία μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνονται οικότοποι προτεραιότητας από μεσογειακά πευκοδάση με ενδημικά μαυρόπευκα.

Το ρέμα Γιότσα βρίσκεται εντός ζώνης εξάπλωσης των ειδών ιχθυοπανίδας Salmo farioides και Barbus prespensis και σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας της ορνιθοπανίδας που αφορά τον χρυσαετό και τρία ακόμη προστατευόμενα από την ΕΕ είδη.

«Συμφωνούμε με τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου ο οποίος τονίζει τις επιπτώσεις της διάνοιξης της οδού και της εγκατάστασης του αγωγού στη φύση και καταλήγει στο ότι θα δημιουργηθούν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην υπόσταση και στις αξίες του πάρκου» αναφέρουν οι ορειβατικοί σύλλογοι.

Προσθέτουν δε ότι περιβαλλοντικές οργανώσεις με εξώδικο στις 27 Απριλίου σταμάτησαν τις εργασίες στο Ρέμα Γιότσα και απαίτησαν την άμεση ανάκληση της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ). Ακολούθησε η 2η τροποποίηση της ΑΕΠΟ τον Μάιο του 2024 που άναψε το «πράσινο φως» στην κατασκευή του έργου.

«Παρά τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τα ‘Απάτητα Βουνά’ διαπιστώνεται ότι τελικώς αυτά καταπατούνται από λόμπι Βιομηχανιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΒΑΠΕ). Οι Ορειβατικοί Σύλλογοι δεν μπορούν να αδιαφορήσουν σε αυτό όπως και σε κάθε καταστροφή της φύσης. Όσοι δεν τη σέβονται, θα μας βρίσκουν μπροστά τους μαζί με τις τοπικές κοινότητες και τους φορείς των εθνικών δρυμών» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι Ορειβατικοί Σύλλογοι Άρτας, Ηγουμενίτσας, Ιωαννίνων, Κοζάνης, Κόνιτσας, Μετσόβου, Πρέβεζας, Σιάτιστας, Γρεβενών και Κέρκυρας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back