Δεν είναι μόνο οι δέκα Ορειβατικοί Σύλλογοι από Ήπειρο, Κέρκυρα και Δυτική Μακεδονία που διαφωνούν με την κατασκευή μικρού υδροηλεκτρικού έργου στο ρέμα Γιότσα, εντός του εθνικού πάρκου Βόρειας Πίνδου, στις παρυφές του Σμόλικα, από την πλευρά των Γρεβενών.
Επτά οργανώσεις, κυρίως περιβαλλοντικές, -Αρκτούρος, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ, Μπουλούκι, Πίνδος Περιβαλλοντική και MedINA-, με ανακοίνωσή τους ζητούν τη διακοπή των εργασιών μέχρι να ελεγχθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος η πληρότητα του φακέλου αδειοδότησης του έργου, αλλά και την άμεση ανάκληση της τελευταίας τροποποίησης της αρχικής ΑΕΠΟ, καθώς και της άδειας εγκατάστασης του έργου.
Και οι οργανώσεις κρίνουν ότι το συγκεκριμένο έργο θα είναι καταστροφικό για το περιβάλλον και τον βιότοπο σημαντικών ειδών πανίδας.
Το 2021, η απόφαση κατασκευής του έργου αυτού είχε ακυρωθεί μετά από προσπάθειες των οργανώσεων «Καλλιστώ» και «Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία». Τον Απρίλιο του 2024, ήρθε όμως μια τροποποιητική Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.
Οι εργασίες διεξάγονται εντός του εθνικού πάρκου Βόρειας Πίνδου και της Ζώνης Ειδικής Προστασίας/Ειδικής Ζώνης Διατήρησης (περιοχής Natura 2000) με κωδικό GR2130002 «Κορυφές Όρους Σμόλικας», «παραβιάζοντας την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία, η οποία ρητά ορίζει τις χαρτογραφημένες περιοχές με τύπους οικοτόπων προτεραιότητας ως ζώνες αποκλεισμού εγκατάστασης μικρών υδροηλεκτρικών έργων».
Οι οργανώσεις υπενθυμίζουν δε ότι υπάρχουν αρνητικές γνωμοδοτήσεις: από τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου το 2020, από τον ΟΦΥΠΕΚΑ το 2023 και από τη Διεύθυνση Δασών Ιωαννίνων το 2024.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι εργασίες που έχουν γίνει, έχουν καταστρέψει ήδη μέρος του τύπου οικοτόπου προτεραιότητας 9530* «(Υπο)μεσογειακά πευκοδάση με ενδημικά μαυρόπευκα». Το εν λόγω έργο κατασκευάζεται, επίσης, εντός της ζώνης εξάπλωσης πολύ σημαντικών ειδών της περιοχής όπως η ιονική πέστροφα, η βίδρα, ο χρυσαετός και ο ασπροπάρης, η αρκούδα.
«Λίγες εβδομάδες μετά το ηχηρό μήνυμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ενάντια στον κατακερματισμό και την υποβάθμιση των ποτάμιων οικοσυστημάτων, με την κομβικής σημασίας απόφαση απαγόρευσης εγκατάστασης Μικρών Υδροηλεκτρικών σταθμών και φραγμών (ΥΠΕΝ/ΔΔ ΦΠΒ/61148/1574/2024) στο Προστατευόμενο Τοπίο και Προστατευόμενο Φυσικό Σχηματισμό του Σαραντάπορου, συνεχίζεται η κατασκευή ΜΥΗΕ εντός της λεκάνης απορροής του ποταμού Αώου, του μεγαλύτερου ποταμού ελεύθερης ροής στην Ευρώπη» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
* Στη φωτογραφία: Διάνοιξη δρόμου δίπλα από το ρέμα Γιότσα