ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ορειβατικοί σύλλογοι κατά ανεμογεννητριών και υδροηλεκτρικών

Εικόνα του άρθρου Ορειβατικοί σύλλογοι κατά ανεμογεννητριών και υδροηλεκτρικών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/04/2024, 12:41
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Έξι ορειβατικοί σύλλογοι της βορειοδυτικής Ελλάδας, με κοινή τους ανακοίνωση, τάσσονται κατά της ανεξέλεγκτης εγκατάστασης ανεμογεννητριών και δημιουργίας υδροηλεκτρικών, στα βουνά.

Την ανακοίνωση συνυπογράφουν οι Ορειβατικός Σύλλογος Άρτας, Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας, Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων, Ορειβατικός Σύλλογος Κόνιτσας, Ορειβατικός Σύλλογος Πρέβεζας και Πεζοπορικός Ορειβατικός Σύλλογος Κέρκυρας

Οι σύλλογοι τονίζουν μεταξύ άλλων ότι σήμερα, τα αδειοδοτημένα έργα στην Ήπειρο ανέρχονται σε 284: «87 αιολικά πάρκα, 129 μικρά υδροηλεκτρικά έργα και 68 φωτοβολταϊκά πάρκα. Ειδικότερα, στην Λάκκα Σουλίου σχεδιάζεται να εγκατασταθούν 16 αιολικά πάρκα, αριθμός υπέρογκος για την έκταση της περιοχής.

Στον Δήμο βορείων Τζουμέρκων οι «επενδύσεις» επανήλθαν μετά από δύο χρόνια όταν είχε ακυρωθεί η αδειοδότηση του αιολικού πάρκου. Για δε τον ποταμό Αώο συζητούνται 48 υδροηλεκτρικά παρότι έχει υπογραφεί διμερής συμφωνία με την Αλβανία για την προστασία του και την ελεύθερη ροή του» αναφέρουν.

Σημειώνουν ακόμα πανελλαδικά έχουν κατατεθεί αιτήσεις για ανεμογεννήτριες συνολικής ενέργειας 100 GW. «Πόσα GW ΒΑΠΕ ζητά το δίκτυο; 6 GW! Πόση είναι η συνολική ενέργεια των εγκατεστημένων ανεμογεννητριών; Περίπου 5 GW. Πόση των φωτοβολταϊκών; Περίπου 6,5 GW. Υπερκαλύπτεται δηλαδή η ανάγκη του δικτύου σε ενέργεια από ΒΑΠΕ με τα ήδη υφιστάμενα έργα, χωρίς να συνυπολογίσουμε τα ΥΗΕ, ώστε ο ΑΔΜΗΕ κάνει περικοπές στην ενέργεια που ζητά από κάθε ΒΑΠΕ».

Οι σύλλογοι καλούν τους πολίτες να αναρωτηθούν, «πώς συμβάλλουμε στην ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής καταπατώντας Εθνικούς Δρυμούς, Ζώνες Ειδικής Προστασίας, Natura 2000, εκχερσώνοντας δάση, εισβάλλοντας σε αδιατάρακτους οικοτόπους και κατακερματίζοντας ακέραια οικοσυστήματα» και καταλήγουν: «Ας ενώσουμε όλοι μαζί τις φωνές μας για να βροντοφωνάξουμε: Όχι στην επίθεση στην φύση».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back