ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Δείτε τη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη με… ψηφιακό μάτι

Εικόνα του άρθρου Δείτε τη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη με… ψηφιακό μάτι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/11/2019, 10:35
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Η Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη των Ιωαννίνων έχει ένα καλό «σκορ» μέχρι στιγμής, στις καινοτόμες πρωτοβουλίες και ιδέες. Αυτή τη φορά όμως, πήγε πιο πέρα ακόμα, καθώς, είναι ίσως ο μοναδικός οργανισμός στην πόλη που μπορεί να προσφέρει τη δυνατότητα της εικονικής περιήγησης, στους επισκέπτες, εντόπιους αλλά και… απομακρυσμένους.

Εδώ και λίγο καιρό λοιπόν, η Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη έχει περάσει στο χώρο της εικονικής πραγματικότητας ή πιο σωστά, της «επαυξημένης πραγματικότητας».

Διαθέτει πλέον 20 συσκευές VR, τα «γυαλιά» δηλαδή που επάνω τους προσαρμόζεται ένα smartphone, το οποίο «παίζει» τη σχετική εφαρμογή που ξεναγεί το χρήστη σε όλη σχεδόν τη βιβλιοθήκη.

Και όταν λέμε «σχεδόν όλη», εννοούμε ακόμα και κλειστές συλλογές που διαθέτει η βιβλιοθήκη, αλλά και σε όλα της σχεδόν τα σημεία. Η Ζωσιμαία βιβλιοθήκη δεν είναι απλά δανειστική βιβλιοθήκη ή ακόμα και χώρος πολλών δραστηριοτήτων. Είναι και ένα ανοιχτό ιστορικό μνημείο, του οποίου πολλά σημεία που «ζούνε» μαζί του στην καθημερινότητα των ανθρώπων που εργάζονται εκεί, έχουν τη δική τους ιστορία.

Αντί λοιπόν να περιφέρεστε ως… τουρίστες με ξεναγό, κάτι που δεν είναι πολύ βολικό σε μια βιβλιοθήκη όπου από τις βασικές αρχές είναι και η… ησυχία, μπορείτε να περιηγηθείτε εικονικά.

Η εφαρμογή, η οποία δεν είναι (ακόμα τουλάχιστον) ανοιχτή στο κοινό (δεν θα τη βρείτε δηλαδή σε κάποιο market), περιέχει φωτογραφημένη σε 360 μοίρες όλη σχεδόν τη βιβλιοθήκη. Ο χρήστης-τρια φοράει τη συσκευή και αρχίζει να… περπατάει στους χώρους της βιβλιοθήκης. Σε όλο το εικονικό σκηνικό που αντικρίζει, υπάρχουν «σημεία ενδιαφέροντος», στα οποία μπορεί να «πατήσει» και να πάρει περισσότερες πληροφορίες. Το περιβάλλον είναι αρκετά εντυπωσιακό, αλλά χρειάζεται μια μικρή περίοδο εξοικείωσης, για να καταλάβετε π.χ. ότι στην πραγματικότητα δεν… αιωρείστε.

Η VR περιήγηση είναι διαθέσιμη στη Ζωσιμαία, αλλά είναι διαθέσιμη και για τα σχολεία. Μπορείτε δηλαδή να ζητήσετε τις 20 συσκευές, για να μη χρειαστεί να πάει π.χ. μια ολόκληρη τάξη στο κτίριο της βιβλιοθήκης.

Κάπως έτσι λοιπόν, δημόσια σημεία της πόλης των Ιωαννίνων μπαίνουν στη virtual reality ενότητα της τεχνολογίας, με τρόπο που θα εξοικειώσει τους επισκέπτες της Ζωσιμαίας βιβλιοθήκης εν τω προκειμένω, τόσο με τη βιβλιοθήκη καθαυτή, όσο και με τις σχετικά νεότερες φάσεις της τεχνολογίας. Συν, ότι πλέον μπορείτε να μάθετε την ιστορία ενός μεγάλου γραφείου που εμφανίζεται μπροστά σας, που είναι πολύ  ενδιαφέρουσα συνήθως, χωρίς να χρειαστεί να ενοχλήσετε τον άνθρωπο που εργάζεται εκεί.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back