Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δάνειο 12,5 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ

Εικόνα του άρθρου Δάνειο 12,5 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/09/2022, 23:33
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Περιφέρεια Ηπείρου, με σημερινή της ανακοίνωση, κάνει γνωστό ότι οριστικοποιήθηκε το χρηματοδοτικό σχήμα για την κατασκευή του πάρκου υψηλής τεχνολογίας και έρευνας στα Ιωάννινα.

Και η οριστικοποίηση του χρηματοδοτικού σχήματος έγινε σε μια τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας, ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Χρήστος Δήμας, ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας Αθ. Κυριαζής, εκπρόσωποι του υπουργού Επικρατείας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και φυσικά ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης.

Το 50% της χρηματοδότησης του πάρκου, με συνολικό προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ, θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., με την Περιφέρεια Ηπείρου να έχει καταθέσει τον σχετικό φάκελο στις 31 Μαΐου. Το υπόλοιπο 50%, όπως έχει υποστηρίξει τόσες φορές ο κ. Καχριμάνης, θα προέλθει από δανεισμό και από «προκαταβολή μισθωμάτων από τις εταιρίες».

Διαβάστε: Πάρκο τεχνολογίας: Τι θέλουμε και τι μπορούμε;

Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη, «όλοι οι υπουργοί υπερθεμάτισαν της κατασκευής του πάρκου, υπενθυμίζοντας ότι αποτελεί και επιθυμία του πρωθυπουργού, ενώ μετά την ανάλυση των προοπτικών από τον περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη, ο οποίος ενημέρωσε ότι στο εγχείρημα θα μετάσχει και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, κατέληξαν στην τελική απόφαση χρηματοδότησης του έργου». Παρεμπιπτόντως, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό πώς ακριβώς θα συμμετάσχει το Πανεπιστήμιο. Ο φορέας λειτουργίας του πάρκου είναι πάντως η αναπτυξιακή εταιρία «Ήπειρος».

Σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση της τηλεδιάσκεψης, το 50% θα καλυφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, το 25% με δάνειο που θα ληφθεί επ’ ονόματι του Ελληνικού Δημοσίου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το 25% από μελλοντικά έσοδα του πάρκου που θα έχει η αναπτυξιακή «Ήπειρος». Από την ανακοίνωση, δεν είναι σαφές αν το δάνειο των 12,5 εκατ. ευρώ θα το πληρώνει η Περιφέρεια Ηπείρου ή το Ελληνικό Δημόσιο (με ενδεχόμενη παρακράτηση πόρων από την Περιφέρεια). Όσο για τα μελλοντικά έσοδα της «Ήπειρος Α.Ε.», αυτά αφορούν κυρίως τα μισθώματα. Oύτε για αυτό το 25% υπάρχει σαφήνεια για το πώς θα γίνει η όλη διαδικασία. Σημειωτέον ότι η μελέτη βιωσιμότητας και γενικότερα το μάστερ πλαν για το πάρκο υψηλής τεχνολογίας και έρευνας δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ.

Η Περιφέρεια Ηπείρου σημειώνει ακόμα ότι η μόνη εκκρεμότητα που έχει μείνει προς διευθέτηση είναι ποιο υπουργείο θα υπογράψει τη δανειακή σύμβαση με την τράπεζα.

Κατά τα άλλα, ο κ. Καχριμάνης σε δήλωσή του εκφράζει τη χαρά του για το «πολύ σημαντικό και πιο καθοριστικό βήμα» για την κατασκευή του πάρκου και υπογραμμίζει «την αμέριστη στήριξη της κυβέρνησης» και την «αποδοχή από τον επιστημονικό κόσμο της περιοχής»…


* Στη φωτό: Μπάνερ με φωτορεαλιστικές εικόνες του πάρκου υψηλής τεχνολογίας και έρευνας στο γραφείο του περιφερειάρχη

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3