Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πάρκο τεχνολογίας: τι θέλουμε και τι μπορούμε;

Εικόνα του άρθρου Πάρκο τεχνολογίας: τι θέλουμε και τι μπορούμε;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/09/2022, 23:34
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πριν από πέντε χρόνια, η γερμανική εταιρία τεχνολογίας και λογισμικού P&I ήρθε στα Γιάννενα (όσοι δεν την ήξεραν την εταιρία, την έμαθαν πια από τη χορηγική συναυλία Ρέμου-Παπαρίζου). Το σχεδόν «παρθένο» έδαφος για την ανάπτυξη τέτοιου είδους εταιριών σε συνδυασμό με τους αποφοίτους πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποτέλεσαν βασικά κίνητρα για τη γερμανική έλευση.

Η άφιξη αυτής της εταιρίας ενίσχυσε και ενισχύει την αγορά εργασίας. Παράλληλα, μέσα από μια αλληλεπίδραση διευθυντικών στελεχών της εταιρίας και της πολιτικής ηγεσίας της Περιφέρειας Ηπείρου (και με μια διαμεσολάβηση του… μητροπολίτη Ιωαννίνων), άρχισε να διαμορφώνεται πριν από τέσσερα χρόνια ένα όραμα για τη δημιουργία μιας μικρής Silicon Valley στην περιοχή. Το όραμα απέκτησε περισσότερες βάσεις και με την άφιξη άλλων δύο μεγάλων εταιριών, της TeamViewer το 2019 και της Best Secret το 2022. Και οι τρεις εταιρίες ανήκουν στο ίδιο επενδυτικό fund (Permira).

Σε πολιτικό επίπεδο, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης επιδίωξε να διατηρήσει τα «πνευματικά δικαιώματα» του οράματος από την πρώτη στιγμή και να αναπτύξει την ιδέα της δημιουργίας μιας τεχνόπολης αρχικά με προϋπολογισμό 4 ή 10 ή 20 εκατ. ευρώ, ενός πάρκου υψηλής τεχνολογίας και έρευνας, στη συνέχεια, με προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ. Δεν είναι τυχαίο που μέσα στο γραφείο του ο περιφερειάρχης έχει τοποθετημένα δύο μπάνερ του υπό σχεδίαση πάρκου υψηλής τεχνολογίας. Όπως δεν είναι τυχαίο που ο Δήμος Ιωαννιτών μένει ουσιαστικά εκτός οποιασδήποτε συζήτησης.

Η όλη ιδέα βασίζεται στο αξίωμα κάθε παραδοσιακής δραστηριότητας: Μια κτιριακή υποδομή για τη στέγαση των εταιριών...

Και οι τρεις εταιρίες μισθώνουν κτίρια αυτή τη στιγμή στην πόλη, προτιμώντας να μην έχουν πάγια περιουσιακά στοιχεία. Και το μεγάλο τους πρόβλημα ήταν η εύρεση μεγάλων κτιρίων σε συνδυασμό πάντα με το υπάρχον δίκτυο οπτικών ινών. Προς αυτήν την κατεύθυνση ζήτησαν τη συνδρομή των τοπικών φορέων.

Η Περιφέρεια Ηπείρου αποφάσισε να κινηθεί προς την κατεύθυνση της ανέγερσης ενός κτιριακού συγκροτήματος, σε έκταση 40 στρεμμάτων για τα οποία έγινε δωρεάν παραχώρηση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Η έκταση βρίσκεται απέναντι από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. ήρθε να λύσει τα χέρια της Περιφέρειας Ηπείρου ελλείψει άλλων χρηματοδοτήσεων.

Η υποβολή της πρότασης για χρηματοδότηση του έργου έγινε στις 31 Μαΐου. Την ύστατη ώρα, η Περιφέρεια Ηπείρου πείστηκε να συμπεριλάβει στην πρότασή της και τη διάσταση των ανοιχτών τεχνολογιών. Το κτίριο δε, προβλέπεται να είναι 15.000 τ.μ. Και σε αυτό θα φιλοξενηθούν και τοπικές εταιρίες τεχνολογίας οι οποίες έχουν κάνει κάθε άλλο παρά ασήμαντα βήματα στη διεθνή αγορά.

Φορέας λειτουργίας δεν θα είναι κάποιο νέο, εξειδικευμένο σχήμα, αλλά η αναπτυξιακή εταιρία «Ήπειρος», η οποία αποτελεί εργαλείο άσκησης πολιτικής εκ μέρους της περιφερειακής αρχής όταν απαιτείται μια ευελιξία.

Από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να προέλθουν τα 25 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα θα προέλθουν από δανεισμό (και εν μέρει από «προκαταβολή μισθωμάτων από τις εταιρίες» όπως έχει πει ο περιφερειάρχης). Η επένδυση δεν είναι μικρή και η Περιφέρεια Ηπείρου δεν έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα καμία μελέτη και κυρίως αυτή της βιωσιμότητας.

Κι όλα αυτά για ένα έργο που ανήκει στην ατζέντα των κυβερνητικών έργων και που αναμένεται να οδηγήσει σε πολλές προσλήψεις: Το 2019 ο κ. Καχριμάνης έκανε λόγο για 3.000 προσλήψεις, το 2022 για 1.600 προσλήψεις, χωρίς να στοιχειοθετούνται οι προβλέψεις αυτές.

Αυτή τη στιγμή πάντως οι τρεις γερμανικές εταιρίες απασχολούν 220 άτομα (150 η P&I, 50 η TeamViewer, 20 η Best Secret). Η P&I, στην εκδήλωσή της την Παρασκευή, και συγκεκριμένα ο διευθύνων σύμβουλος Βασίλης Τριάδης με καταγωγή από το Γρεβενίτι Ζαγορίου, χαρακτήρισε την παρουσία της εταιρίας στα Γιάννενα «success story». Ανέφερε δε ως στόχο της εταιρίας για τα επόμενα τρία χρόνια την πρόσληψη άλλων 150 εργαζόμενων.

Έκανε όμως και μια εκτίμηση: Ότι αν υπάρξουν κτιριακή υποδομή και επαρκές δίκτυο οπτικών ινών, όπως και αεροπορική σύνδεση των Ιωαννίνων με τη Φρανκφούρτη, τότε μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα δημιουργηθούν πάνω από 10.000 θέσεις εργασίας υψηλής τεχνολογίας στην περιοχή. Το νούμερο των 10.000 θέσεων εργασίας είναι τεράστιο, αν σκεφθεί κανείς ότι οι εργαζόμενοι στα Ιωάννινα φτάνουν σε 40.000 σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2011 (το νούμερο των 10.000 θέσεων εργασίας δεν αποκλείεται να το ακούσουμε ξανά σε κάποιο προεκλογικό αφήγημα).

Οι εταιρίες θέλουν το καλύτερο δυνατό περιβάλλον για να λειτουργήσουν πάνω απ’ όλα οι ίδιες. Δεν είναι αθέμιτο μια πόλη να συνδράμει, αρκεί να συνειδητοποιεί τι συμβαίνει και να είναι προετοιμασμένη για όλα τα σενάρια, τα χειρότερα και τα καλύτερα. Γιατί εντέλει τις πολιτικές δεν τις ασκούν οι εταιρίες αλλά οι πόλεις, οι οποίες πρέπει να αφουγκράζονται τις αλλαγές στην κοινωνία και την οικονομία και να κατευθύνουν τη στρατηγική τους προς όφελος όλων.


* Φωτό αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back