ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Crossing: 800 πρόβατα, 12 σκυλιά, 2 άλογα και 1 άνδρας

Εικόνα του άρθρου Crossing: 800 πρόβατα, 12 σκυλιά, 2 άλογα και 1 άνδρας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/07/2016, 11:40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Δημήτρης Ραπακούσης είναι φωτογράφος από τα Γιάννενα. Όχι απλός χομπίστας, αλλά φωτογράφος. Επιπλέον, είναι άνθρωπος με ταξική συνείδηση, κάτι που δεν είναι προαπαιτούμενο για να είναι κάποιος φωτογράφος, αλλά εάν το θελήσει, περνάει στην εικόνα που συνθέτει μέσα από το viewfinder της μηχανής του.

Αυτές τις μέρες, ο Ραπακούσης είναι στις σελίδες του The Greek Foundation, του ιδρύματος που αυτοπροσδιορίζεται ως «μια οργάνωση για την ελληνική κουλτούρα σε έναν παγκόσμιο κόσμο». Πρόκειται ουσιαστικά για μια πλατφόρμα προβολής και προώθησης της έκφρασης ελλήνων καλλιτεχνών. Βέβαια, θα μπορούσε να αποφεύγει όρους όπως «greekness of things», αλλά τέλος πάντων. Είναι μια αξιοπρόσεκτη πρωτοβουλία.

Πίσω όμως στον Ραπακούση και στις φωτογραφίες του. Το «Crossing» είναι η σειρά εικόνων από τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους: «800 πρόβατα, 12 σκυλιά, 2 άλογα και 1 άνδρας ξεκινούν το ταξίδι. Στο πέρασμα των αιώνων, τον Οκτώβρη, οι τσομπάνηδες οδηγούν το κοπάδι τους από τα κρύα βουνά στις πεδιάδες, για να ξεχειμωνιάσουν». Αυτή είναι η εισαγωγή στη φωτογραφική ενότητα, ενός ανθρώπου που πήγε μαζί με τους μετακινούμενους και αποτύπωσε τις στιγμές του ταξιδιού της δουλειάς τους.

Ο Ραπακούσης έχει ήδη τοποθετηθεί φέτος ανάμεσα στους πιο δραστήριους φωτογράφους της χώρας. Μετά την αποτύπωση των εικόνων της Ειδομένης στον προσφυγικό καταυλισμό, ήρθε η συμμετοχή στη Photometria. Επίσης, είναι ένας άνθρωπος που ζει δίπλα μας και αποτυπώνει τα πράγματα που και εμείς μπορεί να βλέπουμε. Όχι όμως όπως αυτος.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back