δεη πισω tc1
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Cross Tipo, το νέο SUV της Fiat

Εικόνα του άρθρου Cross Tipo, το νέο SUV της Fiat
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/11/2021, 13:30
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η Fiat με την έκδοση Cross Tipo θέλει να αναθερμάνει το ενδιαφέρον των φίλων της που έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους σ' αυτή η κατηγορία. Τη στιγμή που ένα μεγάλο ποσοστό των οδηγών επιλέγει SUV για τις καθημερινές του μετακινήσεις, αυτή η πρόταση βάζει την ιταλική εταιρεία στο τραπέζι των επιλογών τους.

Το νέο μοντέλο στήθηκε πάνω στη hatchback εκδοχή του Tipo και αυτό που σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή είναι η πολύ καλή σχεδιαστική φιλοσοφία, οι φρέσκες ιδέες και το ιταλικό ταπεραμέντο. Περιμετρικά τα πλαστικά προστατευτικά, οι ποδιές σε απόχρωση αλουμινίου, οι μπάρες οροφής, το ανανεωμένο πίσω μέρος, η μάσκα που δίνει δυναμισμό και οι όμορφες ζάντες είναι τα πρώτα στοιχεία που προσέχει κάποιος. 

Οι σχεδιαστές αύξησαν την απόσταση από το έδαφος κατά 4 εκατοστά ώστε να δικαιολογεί τον νέο του ρόλο, αλλά και να έχει την εμφάνιση ενός γνήσιου crossover.

Εσωτερικό

Το εσωτερικό είναι νέο σχεδιαστικά. Η εργονομία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, η απλότητα είναι εμφανέστατη, ενώ η πρακτικότητα ανέβασε περισσότερο τα επίπεδα άνεσης. 

Πίσω από το τιμόνι υπάρχει ένας ψηφιακός πίνακας οργάνων 7'' ο οποίος μας έδινε καθ' όλη την διάρκεια της οδήγησης όλη την απαραίτητη πληροφόρηση για την κατάσταση του αυτοκινήτου, ενώ μπορούσε να διαμορφωθεί ανάλογα με το οδηγικό μας στιλ.

Στο κέντρο του ταμπλό βρίσκεται η οθόνη αφής των 10.25 ιντσών, η οποία υποστηρίζει το σύστημα Uconnect 5. Ο συνδυασμός μαλακών και σκληρών πλαστικών δίνει την αίσθηση ότι έχει κατασκευαστεί για να αντέξει στον χρόνο, ενώ παντού υπάρχει όμορφο ιταλικό ντιζάιν, όπως τα γκρι περιγράμματα στους κεντρικούς αεραγωγούς και τα εργονομικά καθίσματα. Οι επιβάτες έχουν στη διάθεσή τους αρκετούς αποθηκευτικούς χώρους για μικροαντικείμενα, ενώ ο χώρος των αποσκευών είναι 440 λίτρα.


Κινητήρες

Κάτω από το καπό το Fiat Tipo Cross είναι εξοπλισμένο με τον τρικύλινδρο τούρμπο χιλιάρη κινητήρα βενζίνης που αποδίδει 100 ίππους και 190 Nm ροπής. Η ροπή του ήταν γραμμική και από τα πρώτα μέτρα δείχνει ότι διαθέτει ζωή και σβελτάδα για τις καθημερινές μετακινήσεις μέσα στην πόλη. 

Αν και το σκάφος είναι μεγάλο και αναρωτιέσαι αν οι 100 ίπποι μπορούν να το κινήσουν, εντούτοις η απάντηση δίνεται άμεσα με το πάτημα του γκαζιού. 

Η μέση κατανάλωση κατά τη διάρκεια της δοκιμής μας κυμάνθηκε λίγο πάνω από τα 7 λίτρα/100 χιλιόμετρα. Τιμή ικανοποιητική αν σκεφτούμε ότι έχουμε ένα θεωρητικά βαρύ σκάφος. Ο οδηγός έχει υψηλά επίπεδα άνεσης και ασφάλειας είτε εντός είτε εκτός δρόμου.

Γενικά πρόκειται για ένα οικογενειακό όχημα που δίνει την δυνατότητα στον οδηγό να εκφράσει και τις εκτός δρόμου ανησυχίες του. Με καλή θέση οδήγηση που προσφέρει καλή ορατότητα, έχει τα απαραίτητα στοιχεία μιας απολαυστικής οδήγησης. Η ανάρτηση απορροφά τις ανωμαλίες του οδοστρώματος, ενώ μόνο μικροί κραδασμοί περνούν στην καμπίνα. Η οδηγική συμπεριφορά του Tipo Cross σε δρόμους με στροφές είναι ουδέτερη και προβλέψιμη. Το τιμόνι είναι ελαφρύ, εφόσον ενεργοποιηθεί το παραδοσιακό πρόγραμμα της Fiat, το CITY.

Ο νεανικός του χαρακτήρας και οι εκτός δρόμου ικανότητες δεν μπορούν να προσπεραστούν. Από την άλλη η πρακτικότητα, η άνεση και τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού το κάνει ακόμη πιο ανταγωνιστικό. 

Οι τιμές του μοντέλου ξεκινούν από τα 17100 ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back