ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Covid story: Ένας χρόνος στα Γιάννενα

Εικόνα του άρθρου Covid story: Ένας χρόνος στα Γιάννενα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/02/2021, 19:23
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πριν από ένα χρόνο, στις 26 Φεβρουαρίου 2020, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωνε ότι στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα covid στη χώρα, μια 38χρονη γυναίκα που επέστρεψε από το Μιλάνο στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Κικίλιας ήταν καθησυχαστικός, γράφοντας στο twitter ότι «ήταν κάτι που το περιμέναμε-είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι».

Δεν ήμασταν. Ούτε σε επίπεδο υλικής-διοικητικής προετοιμασίας, ούτε κυρίως, στον ψυχολογικό τομέα. Αλλά μάλλον κανείς δεν πίστευε τότε στα σοβαρά, ότι ένα χρόνο μετά θα είμαστε ακόμα υπό καθεστώς περιοριστικών μέτρων με όχι δραστικά αποτελέσματα.

Η κυβέρνηση σίγουρα δεν περίμενε κάτι τέτοιο. Πίστεψε ότι μια οριζόντια καραντίνα θα εξασφαλίσει μια εύκολη και γρήγορη νίκη, αλλά η πανδημία δεν ήταν… ποδόσφαιρο. Παρά τις διακηρύξεις περί «νίκης» τον περασμένο Μάιο και της μερικής άρσης μέτρων, η πανδημία παρέμεινε και επέστρεψε δριμύτερη. Σήμερα, είναι σε ακόμα μια έξαρση, τουλάχιστον όπως δείχνουν οι αριθμοί.

Ο φόβος της υπερφόρτωσης του ΕΣΥ είναι υπαρκτός. Νοσοκομεία γίνονται «μιας νόσου», χειρουργεία αναβάλλονται, ασθενείς καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα πληρώνοντας αδρά για επεμβάσεις, παρατηρούνται ακόμα και συρροές στις ίδιες της δομές, των οποίων οι εργαζόμενοι-ες παλεύουν ενάντια στην πανδημία, υπό αντίξοες συνθήκες.

Στα Γιάννενα, την 26η Φεβρουαρίου του 2020, τα πράγματα ήταν μάλλον ήσυχα. Ετοιμαζόμασταν για Απόκριες, οι πολιτιστικοί σύλλογοι περίμεναν τη χορηγία σε ξύλα για τις τζαμάλες κ.λπ.

Την επόμενη μέρα, 27 Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αναστολή όλων των καρναβαλικών εκδηλώσεων. Και πάλι όμως δεν ήταν κοινή υποψία ότι θα ακολουθήσει μια πρωτόγνωρη συνθήκη που κρατάει μέχρι σήμερα.

Ακόμα και η αγορά δεν πλήγηκε ιδιαίτερα τότε. Εκτός από τα ξενοδοχεία που έχασαν περίπου το 10% των κρατήσεων της Αποκριάς, τα υπόλοιπα κύλησαν περίπου όπως τα προηγούμενα χρόνια.

Ένα χρόνο μετά, η εστίαση και τα καταλύματα στα Γιάννενα έχουν απωλέσει περίπου 44 εκατ. ευρώ σε κύκλο εργασιών.

Στις 11 Μαρτίου 2020 είχαν γίνει 2.700 τεστ. Οι υγειονομικοί ήδη ζητούσαν μαζικά τεστ παντού, αλλά δεν εισακούγονταν τότε. Οι μαζικοί έλεγχοι έγιναν συνήθεια μόνο τους δύο-τρεις τελευταίους μήνες.

Στις 12 του μήνα, σημειώθηκε ο πρώτος θάνατος στην Ελλάδα.

Στις 13 Μαρτίου, ξεκίνησε η «πρώτη καραντίνα», που δικαιούται αυτή την ονομασία γιατί ήταν κάτι εντελώς πρωτόγνωρο και ο φόβος ήταν διάχυτος, ειδικά λόγω της τραγικής κατάστασης στην οποία βρίσκονταν η Ιταλία και η Ισπανία.

Στις 16 Μαρτίου, τα Γιάννενα μπήκαν στο «κλίμα», με την επιστροφή εκδρομέων από την Ιερουσαλήμ, ενώ σε Ισραήλ και Παλαιστίνη υπήρχε έξαρση κρουσμάτων. Ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ διαβεβαίωνε την ίδια μέρα ότι κανείς τους δεν έχει νοσήσει.

Από τότε μέχρι και την περασμένη Παρασκευή, τα κρούσματα έφτασαν τα 188.201 σε όλη τη χώρα και οι νεκροί τους 6.439.

(Δ. Ραπακούσης)

Το μόνο αυτή τη στιγμή που το «covid story» στην Ελλάδα έχει κλείσει χρόνο και η καραντίνα, με διάφορες διαβαθμίσεις και συναγερμούς, τους 11 μήνες, που μπορεί να προκαλέσει πραγματική αισιοδοξία, είναι ο εμβολιασμός. Η διαδικασία στην Ελλάδα εξελίσσεται με σταθερούς, αλλά αργούς ρυθμούς. Η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τις αισιόδοξες προβλέψεις του Ιανουαρίου, περί «ανοσίας 70% το καλοκαίρι», καθώς όπως φαίνεται ότι τέτοια ποσοστά θα επιτευχθούν αργότερα, δεδομένου ότι θα διπλασιαστούν οι ημερήσιες δόσεις.

Ένα χρονολόγιο:

  • 10 Μαρτίου 2020: Κλείνουν τα σχολεία
  • 13 Μαρτίου 2020: Κλείνουν τα καταστήματα
  • 22 Μαρτίου 2020: Γενική καραντίνα
  • 5 Απριλίου 2020: Πρώτος νεκρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, άνδρας που μεταφέρθηκε από την Κέρκυρα
  • 24 Σεπτεμβρίου 2020: Πρώτο κρούσμα σε σχολείο των Ιωαννίνων
  • 4 Οκτωβρίου: Κρούσμα στο Γηροκομείο της Μητρόπολης Ιωαννίνων
  • 7 Οκτωβρίου 2020: Απαγόρευση κυκλοφορίας στα Γιάννενα, 12.00-05.00
  • 9 Οκτωβρίου 2020: Ανακοινώνεται υγειονομικός χάρτης με τέσσερα χρώματα «συναγερμού»
  • 29 Οκτωβρίου 2020: Τα Γιάννενα στο «κόκκινο» του χάρτη
  • 3 Νοεμβρίου 2020: Τρεις ζώνες στον υγειονομικό χάρτη-κίτρινο για την επιτήρηση, κόκκινο για τον αυξημένο κίνδυνο, γκρι με απαγόρευση μετακινήσεων και άλλα μέτρα
  • 5 Νοεμβρίου 2020: Ο υγειονομικός χάρτης γίνεται όλος γκρι
  • 7 Νοεμβρίου 2020: Νέο γενικό lockdown στη χώρα. Ξανακλείνουν τα σχολεία
  • 13 Δεκεμβρίου 2020: Ξεκινάνε οι αγορές με click away
  • 27 Δεκεμβρίου 2020: Ξεκινάει, πολύ περιορισμένα, ο εμβολιασμός στην Ελλάδα
  • 2 Ιανουαρίου 2021: Κλείνει ξανά το λιανεμπόριο
  • 11 Ιανουαρίου 2021: Ανοίγει ξανά η πρωτοβάθμια εκπαίδευση
  • 18 Ιανουαρίου: Ανοίγει και πάλι το λιανεμπόριο
  • 30 Ιανουαρίου 2021: Δύο κλίμακες στον υγειονομικό χάρτη: Κίτρινο για επίπεδο Α και κόκκινο για επίπεδο Β
  • 1η Φεβρουαρίου 2021: Ανοίγει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση-κλείνουν ωστόσο τα λύκεια, σε «κόκκινες» περιοχές που πλέον, ορίζονται και ανά Δήμο.
  • 21 Φεβρουαρίου 2021: Τρεις κλίμακες στον χάρτη: Πορτοκαλί επίπεδο επιτήρησης, κόκκινο αυξημένου κινδύνου, βαθύ κόκκινο πολύ αυξημένου κινδύνου.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back