ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

COVID-19: «Να αναγνωριστεί ως επαγγελματική ασθένεια»

Εικόνα του άρθρου COVID-19: «Να αναγνωριστεί ως επαγγελματική ασθένεια»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/12/2020, 16:58
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων προσυπογράφει το αίτημα να αναγνωριστεί ως επαγγελματική ασθένεια, σημειώνοντας ότι «μέσα στο lockdown οι εργαζόμενοι που συνεχίζουν να εργάζονται ώστε να εξυπηρετούνται συγκεκριμένες ανάγκες του κοινωνικού συνόλου εκτίθενται στον θανατηφόρο ιό και αυτοί και τα νοικοκυριά τους».

Ταυτόχρονα, η «εργαλειοποίηση της πανδημίας» για αντεργατικές ρυθμίσεις, όπως σημειώνει η ΑΔΕΔΥ, έρχονται μαζί με «ελλιπείς ελέγχους, αδιαφορία των εργοδοτών για τις ελλείψεις σε μέτρα και μέσα προστασίας» και έτσι, όπως τονίζει, αυξάνονται τα κρούσματα στους χώρους δουλειάς «και ήδη μεγάλος αριθμός εργαζομένων έχει νοσήσει ή έχει χάσει ακόμη και τη ζωή του».

Η ΑΔΕΔΥ παραθέτει παραδείγματα αναγνώρισης της λοίμωξης ως επαγγελματικής ασθένειας και καταγγέλλει το γεγονός ότι στην Ελλάδα «μέχρι σήμερα δεν καταγράφονται και δεν δημοσιοποιούνται επίσημα διαθέσιμα στοιχεία για αναφορά και καταγραφή περιστατικών COVID19 στους χώρους εργασίας ούτε ως εργατικά ατυχήματα ούτε ως επαγγελματικές ασθένειες παρά το γεγονός ότι ήδη από τον Μάιο του 2020 υπάρχει σχετική πρόβλεψη από τη EUROSTAT».

Προσθέτει ότι «εκτός από την πρόσφατη έκδοση του π.δ. 102 (ΦΕΚ 244/Α/7-12-2020) με το οποίο συμπεριλήφθηκε ο ιός SARS-CoV-2 στον κατάλογο των κινδύνων που διατρέχουν οι εργαζόμενοι λόγω της έκθεσής τους σε βιολογικούς παράγοντες κινδύνου κατά την εργασία τους, δεν έχει αναγνωριστεί η νόσος Covid19 ως επαγγελματική ασθένεια».

«Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να παίζει με τις ζωές μας. Φτάνει πια με την ατομική ευθύνη» καταλήγει η ανακοίνωση.

Αντίστοιχο αίτημα έχουν καταθέσει και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back