ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Copernicus: 2023, η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ

Εικόνα του άρθρου Copernicus: 2023, η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/12/2023, 10:32
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Οι επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσαν την Τετάρτη ότι το 2023 θα είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, καθώς η μέση παγκόσμια θερμοκρασία για τους πρώτους 11 μήνες του έτους έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, 1,46°C πάνω από τον μέσο όρο του 1850-1900.

Το ρεκόρ έρχεται την ώρα που οι κυβερνήσεις βρίσκονται σε μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για το αν θα καταργήσουν, για πρώτη φορά, σταδιακά τη χρήση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου που εκπέμπουν CO2, την κύρια πηγή εκπομπών που προκαλούν την αύξηση της θερμοκρασίας, στη σύνοδο κορυφής COP28 στο Ντουμπάι.

Η θερμοκρασία για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου ήταν κατά 0,13°C υψηλότερη από τον μέσο όρο της ίδιας περιόδου του 2016, το θερμότερο ημερολογιακό έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, ανέφερε η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής του Copernicus (C3S).

Ο Νοέμβριος του 2023 ήταν ο θερμότερος Νοέμβριος που έχει καταγραφεί παγκοσμίως, με μέση θερμοκρασία επιφανειακού αέρα 14,22°C, 0,85°C πάνω από τον μέσο όρο του Νοεμβρίου 1991-2020 και 0,32°C πάνω από τον προηγούμενο θερμότερο Νοέμβριο, το 2020, πρόσθεσε η Copernicus.

Φέτος «είχαμε έξι μήνες που έσπασαν ρεκόρ και δύο εποχές που έσπασαν ρεκόρ. Οι εξαιρετικές παγκόσμιες θερμοκρασίες του Νοεμβρίου, συμπεριλαμβανομένων δύο ημερών που ήταν θερμότερες από 2ºC πάνω από την προβιομηχανική εποχή, σημαίνουν ότι το 2023 είναι το θερμότερο έτος στην καταγεγραμμένη ιστορία», ανέφερε σε δήλωσή της η αναπληρώτρια διευθύντρια του C3S Σαμάνθα Μπέρτζες.


Το βόρειο φθινόπωρο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου ήταν επίσης το θερμότερο που έχει καταγραφεί παγκοσμίως με μεγάλη διαφορά, με μέση θερμοκρασία 15,30°C, 0,88°C πάνω από το μέσο όρο, δήλωσαν οι επιστήμονες της ΕΕ.

«Όσο οι συγκεντρώσεις των αερίων του θερμοκηπίου συνεχίζουν να αυξάνονται, δεν μπορούμε να περιμένουμε διαφορετικά αποτελέσματα από αυτά που είδαμε φέτος. Η θερμοκρασία θα συνεχίσει να αυξάνεται και το ίδιο θα συμβεί και με τις επιπτώσεις των καυσώνων και των ξηρασιών. Η επίτευξη του καθαρού μηδενός το συντομότερο δυνατό είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να διαχειριστούμε τους κλιματικούς κινδύνους», πρόσθεσε ο διευθυντής του C3S, Κάρλο Μπουοντέμπο.

Οι προσπάθειες υστερούν για την επίτευξη του στόχου της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015 για τη συγκράτηση της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, πέραν των οποίων οι επιστήμονες προειδοποιούν για σοβαρές επιπτώσεις στις καιρικές συνθήκες, την υγεία και τη γεωργία.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back