Οι ηγέτες της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας αντέδρασαν οργισμένα το Σάββατο, αφού το καρτέλ πετρελαίου ΟΠΕΚ κάλεσε τα μέλη του να αντιταχθούν σε οποιαδήποτε συμφωνία για τα ορυκτά καύσιμα κατά την COP28 - τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή που πραγματοποιείται στο Ντουμπάι.
Σε επιστολή που διέρρευσε σε πολλά ειδησεογραφικά πρακτορεία το βράδυ της Παρασκευής, ο γενικός γραμματέας του πετρελαϊκού καρτέλ του ΟΠΕΚ κάλεσε τις χώρες μέλη - στις οποίες περιλαμβάνονται τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία - να απορρίψουν κάθε κείμενο που στοχεύει στην παραγωγή και την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων.
«Φαίνεται ότι η αδικαιολόγητη και δυσανάλογη πίεση κατά των ορυκτών καυσίμων μπορεί να φτάσει σε σημείο καμπής με μη αναστρέψιμες συνέπειες, καθώς το σχέδιο απόφασης εξακολουθεί να περιέχει επιλογές για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων», αναφέρεται στην επιστολή, που υπογράφεται από τον Χάιθαμ αλ Γκάις.
Η απεσταλμένη της Γερμανίας για το κλίμα, Τζένιφερ Μόργκαν, πρότεινε ότι οποιαδήποτε έκκληση για μπλοκάρισμα μιας συμφωνίας για τα ορυκτά καύσιμα θα έπληττε τις μικρότερες χώρες, οι οποίες είναι ευάλωτες στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας που προκαλείται από την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Η αντίθεση του ΟΠΕΚ σε οποιαδήποτε συμφωνία για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων προκάλεσε το Σάββατο την οργισμένη αντίδραση της Γαλλίδας υπουργού Ενέργειας Ανιές Πανιέ-Ρινασέ και της Ισπανίδας υπουργού Οικολογικής Μετάβασης Τερέσα Ριμπέρα.
«Έχω μείνει άναυδη από αυτές τις δηλώσεις του ΟΠΕΚ. Και είμαι θυμωμένη», δήλωσε η Πανιέ-Ρινασέ από τη διάσκεψη για το κλίμα, προσθέτοντας ότι «η θέση του ΟΠΕΚ θέτει σε κίνδυνο τις πιο ευάλωτες χώρες και τους φτωχότερους πληθυσμούς που είναι τα πρώτα θύματα αυτής της κατάστασης».
Η Πανιέ-Ρινασέ δήλωσε ότι «υπολογίζει στην προεδρία της COP να μην επηρεαστεί από αυτές τις δηλώσεις και να καταλήξει σε μια συμφωνία που θα επιβεβαιώνει τον σαφή στόχο της σταδιακής κατάργησης των ορυκτών καυσίμων».
Επίσης, η Τερέσα Ριμπέρα δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Νομίζω ότι είναι αρκετά, αρκετά αηδιαστικό το γεγονός ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ πιέζουν ενάντια στο να φτάσει ο πήχης εκεί που πρέπει να είναι».
«Πρέπει να είμαστε αρκετά ξεκάθαροι, τολμηροί, πεντακάθαροι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ευθυγραμμιστεί με... τη μεγάλη πλειοψηφία των μερών αυτής της διάσκεψης για να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε (ένα) ουσιαστικό και παραγωγικό αποτέλεσμα που συνδέεται με αυτή τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων», δήλωσε.
Η Σαουδική Αραβία είναι ο κορυφαίος παραγωγός στον ΟΠΕΚ και ο de facto ηγέτης του οργανισμού, ενώ η Ρωσία είναι μέλος της λεγόμενης ομάδας ΟΠΕΚ+.
Επιμένοντας να επικεντρωθούν στις εκπομπές και όχι στα ορυκτά καύσιμα, οι δύο χώρες φάνηκε να στηρίζονται στην υπόσχεση της ακριβής τεχνολογίας δέσμευσης του άνθρακα, η οποία σύμφωνα με την επιστημονική επιτροπή του ΟΗΕ για το κλίμα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων παγκοσμίως.