ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

COP28: Ενισχύστε τη χρηματοδότηση για την υγειονομική περίθαλψη

Εικόνα του άρθρου COP28: Ενισχύστε τη χρηματοδότηση για την υγειονομική περίθαλψη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/12/2023, 13:49
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Γιατροί, ακτιβιστές και εκπρόσωποι χωρών στη φετινή σύνοδο κορυφής COP28 του ΟΗΕ για το κλίμα στο Ντουμπάι ζήτησαν εντατικοποίηση των προσπαθειών παγκοσμίως για την προστασία των ανθρώπων από τους αυξανόμενους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια που θέτει η κλιματική αλλαγή.

Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να ανεβαίνουν για δεκαετίες, οι ειδικοί λένε ότι οι χώρες θα πρέπει να ενισχύσουν τη χρηματοδότηση για την υγειονομική περίθαλψη, καθώς οι καύσωνες γίνονται πιο επικίνδυνοι και ασθένειες όπως η ελονοσία και η χολέρα εξαπλώνονται.

Αργά το Σάββατο, 123 από τις σχεδόν 200 χώρες που συγκεντρώθηκαν στην COP28 υπέγραψαν δήλωση με την οποία αναγνωρίζουν την ευθύνη τους για την ασφάλεια των ανθρώπων. Η διακήρυξη δεν έκανε καμία αναφορά στα ορυκτά καύσιμα, την κύρια πηγή εκπομπών που θερμαίνουν το κλίμα.

Χάρη στην κλιματική αλλαγή, τα κρούσματα υποσιτισμού, ελονοσίας, διάρροιας και καύσωνα έχουν ήδη αυξηθεί σε ορισμένες περιοχές.

Μια μικρή ομάδα γιατρών με λευκές ρόμπες και ακτιβιστών για το κλίμα πραγματοποίησαν μια μικρή διαδήλωση εντός του χώρου της COP28 για να ευαισθητοποιήσουν την Κυριακή για το θέμα.

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει επίσης τη συχνότητα των επικίνδυνων καταιγίδων και τις πιο ακανόνιστες βροχοπτώσεις.

Τον Σεπτέμβριο η καταιγίδα Daniel σκότωσε περισσότερους από 11.000 ανθρώπους στη Λιβύη και οι μαζικές πλημμύρες του περασμένου έτους στο Πακιστάν τροφοδότησαν αύξηση 400% των κρουσμάτων ελονοσίας σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Κυβερνήσεις και φιλανθρωπικοί φορείς αναμένεται αργότερα την Κυριακή να ανακοινώσουν νέα χρηματοδότηση για θέματα υγείας που σχετίζονται με το κλίμα.

Η Παγκόσμια Τράπεζα εγκαινίασε την Κυριακή ένα νέο πρόγραμμα «Κλίμα και υγεία» για τη διερεύνηση πιθανών παρεμβάσεων και λύσεων δημόσιας υγείας για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Δέκα από τις κορυφαίες αναπτυξιακές τράπεζες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Παγκόσμιας Τράπεζας, δήλωσαν επίσης την Κυριακή ότι θα συνεργαστούν για να βοηθήσουν τις χώρες να παρακολουθήσουν τις επιπτώσεις του κλίματος, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων για τη δημόσια υγεία, και να εντοπίσουν επενδυτικές ευκαιρίες και προτεραιότητες.

Σε ανακοίνωσή τους, οι τράπεζες ανέφεραν ότι το παράθυρο ευκαιρίας για την εξασφάλιση ενός βιώσιμου πλανήτη «κλείνει γρήγορα».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back