Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Παραμένει η ασάφεια και ο διχασμός

Εικόνα του άρθρου Brexit: Παραμένει η ασάφεια και ο διχασμός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/03/2019, 15:21
ΚΟΣΜΟΣ

Το μόνο σίγουρο έπειτα από ένα ακόμη βράδυ ανατροπών στη Βρετανία, είναι ένας δεύτερος γύρος ψηφοφοριών τη Δευτέρα στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπως προβλέπει η πρόταση για τη διεξαγωγή των ενδεικτικών ψηφοφοριών που κίνησε ο βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος Όλιβερ Λέτουιν. Ακόμη και αυτό όμως με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει μέχρι αύριο μία τρίτη ψηφοφορία επί της συμφωνίας αποχώρησης της Τερέζα Μέι και μάλιστα επιτυχημένη.

Μιλώντας στο BBC Radio 4 ο Όλιβερ Λέτουιν εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι εφικτή μία πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο ψηφοφοριών της Δευτέρας, ειδικά εάν η συμφωνία της Τερέζα Μέι αποτύχει για τρίτη φορά στο κοινοβούλιο, επειδή ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα συσπείρωνε τους βουλευτές ενάντια στο ενδεχόμενο μίας και μοναδικής ντε φάκτο επιλογής της μη συμφωνίας στις 12 Απριλίου.


Προδιαγεγραμμένη έξοδος σε δύο μήνες

Στην πιθανότητα μίας επιτυχημένης τρίτης ψηφοφορίας της συμφωνίας της Μέι, το χρονοδιάγραμμα της εξόδου της χώρας από την ΕΕ είναι προδιαγεγραμμένο να συμβεί σε διάστημα δύο μηνών, όπως ορίστηκε από την ΕΕ. 

Το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης της Τερέζα Μέι, θα ξεκινήσει μετά τις 22 Μαίου -η νέα ημερομηνία για το Brexit- αξιοποιώντας το διάστημα του καλοκαιριού για την μάχη της διαδοχής στο Συντηρητικό κόμμα, πριν από τον Σεπτέμβριο και το ετήσιο συνέδριο.

Εάν υπάρξει συμφωνία την επόμενη εβδομάδα, θα πρέπει να διερευνηθεί νέα παράταση και να επικυρωθεί από το ευρωκοινοβούλιο πριν από τις 22 Μαϊου.

Αν καταψηφιστεί για άλλη μία φορά η συμφωνία της πρωθυπουργού, θα είναι και πάλι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το τι πρόκειται να ακολουθήσει, μεταξύ των οποίων και μία μεγάλη παράταση του άρθρου 50 και συμμετοχή της χώρας στις ευρωεκλογές.


Δημοψήφισμα

Θεωρητικά η Τερέζα Μέι, θα μπορούσε να καταλήξει σε ένα δημοψήφισμα για την συμφωνία της, για να πείσει μία μερίδα βουλευτών του Εργατικού κόμματος να στηρίξουν τη συμφωνία, ωστόσο είναι μία επιλογή που έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει, εκτός εάν εξαναγκαστεί σε αυτή την κατεύθυνση από το κοινοβούλιο.

Αρκετά βρετανικά μέσα ενημέρωσης πάντως υποστηρίζουν ότι σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό ζήτημα ούτε η διαδοχή στο κόμμα των Τόρις, ούτε οι εκλογές θα έλυναν τις διαφωνίες και τον κατακερματισμό των απόψεων προς μία ενωτική λύση για το Brexit, καθώς το πιο πιθανό θα είναι να παραμείνουν τα προβλήματα στο σημείο που βρίσκονται και σήμερα ή να προκύψει ένα εξίσου μετέωρο κοινοβούλιο. 

Τα επιχειρήματα της μίας ή της άλλης πλευράς θα μείνουν απαράλλαχτα και θα εξακολουθεί να λείπει η δημόσια και πολιτική συναίνεση, οποιοσδήποτε και αν είναι ο πρωθυπουργός, σχολιάζουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back