Oikonomou pisoi
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Brexit: Οι όροι του ΕΚ για την έγκριση της συμφωνίας

Εικόνα του άρθρου Brexit: Οι όροι του ΕΚ για την έγκριση της συμφωνίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/04/2017, 23:06
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Με μεγάλη πλειοψηφία (516 ψήφους υπέρ, 133 κατά και 50 αποχές) οι ευρωβουλευτές υιοθέτησαν το επίσημο ψήφισμα που ορίζει τις βασικές αρχές και τις προϋποθέσεις που θέτει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Η οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων θα χρειαστεί την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να μπορέσει να τεθεί σε ισχύ.

Το σχέδιο ψηφίσματος εστιάζει στη διασφάλιση των ίσων δικαιωμάτων για τους πολίτες της ΕΕ που ζουν στη Βρετανία και τους Βρετανούς πολίτες που ζουν στην ΕΕ. Τονίζει, επίσης, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει μέλος της ΕΕ μέχρι την επίσημη ημερομηνία αποχώρησής του και αυτό συνεπάγεται δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών υποχρεώσεων που μπορεί να επεκταθούν και πέρα από την ημερομηνία αποχώρησης.

Το ψήφισμα τονίζει ότι, «ανεξαρτήτως της έκβασής τους, οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι δυνατό να περιλαμβάνουν οποιονδήποτε συμψηφισμό μεταξύ της εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας, περιλαμβανομένης της αμυντικής συνεργασίας, αφενός, και της μελλοντικής οικονομικής σχέσης, αφετέρου».

Το ΕΚ αντιτίθεται σε οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου η οποία θα περιείχε αποσπασματικές ή τομεακές διατάξεις, μεταξύ άλλων για χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και επαναλαμβάνει το αδιαίρετο των τεσσάρων ελευθεριών της ενιαίας αγοράς: την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων, των κεφαλαίων, των υπηρεσιών και των ατόμων.

Επισημαίνει ότι εφόσον σημειωθεί «ουσιαστική πρόοδος» προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας αποχώρησης, θα μπορούσαν να ξεκινήσουν συνομιλίες σχετικά με ενδεχόμενες μεταβατικές ρυθμίσεις με βάση το προβλεπόμενο πλαίσιο για το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ. Οι εν λόγω μεταβατικές συμφωνίες δεν θα πρέπει να διαρκέσουν πάνω από τρία χρόνια, ενώ «μια συμφωνία σχετικά με τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου ως τρίτης χώρας μπορεί να συναφθεί μόνον από τη στιγμή που το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back