Oikonomou pisoi
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Brexit: Οι ευρωβουλευτές δεν βλέπουν πρόοδο στους όρους αποχώρησης

Εικόνα του άρθρου Brexit: Οι ευρωβουλευτές δεν βλέπουν πρόοδο στους όρους αποχώρησης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/10/2017, 22:39
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

 Οι 27 κυβερνητικοί ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να τονίσουν στις 20 Οκτωβρίου ότι δεν έχει επιτευχθεί «ικανοποιητική πρόοδος» όσον αφορά τους τρεις βασικούς στόχους της ΕΕ: τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, την αποσαφήνιση των οικονομικών δεσμεύσεων του Ηνωμένου Βασιλείου και την επίλυση του ζητήματος των συνόρων της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας με τη Βόρεια Ιρλανδία, εκτός και αν ο πέμπτος γύρος των συνομιλιών αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. 

Τα παραπάνω αναφέρονται στο ψήφισμα που ενέκρινε με 557 ψήφους υπέρ, 92 κατά και 29 αποχές το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σήμερα Τρίτη. 

Το ΕΚ χαιρετίζει τις δηλώσεις της πρωθυπουργού Μέι στην πρόσφατη ομιλία της στη Φλωρεντία, αλλά αναμένει από τη βρετανική κυβέρνηση να υποβάλει άμεσα συγκεκριμένες προτάσεις για:

  • την πλήρη διασφάλιση της δέσμης δικαιωμάτων που απολαμβάνουν σήμερα τα 4,5 εκατομμύρια πολιτών της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου
  • την τήρηση των οικονομικών υποχρεώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου απέναντι στην ΕΕ
  • την επίλυση του ζητημάτων των συνόρων της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, τηρώντας πλήρως τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής. 

Η παροχή επιπλέον εγγυήσεων για την πλήρη εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας μέχρις ότου αποχωρήσει το  Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί μία ακόμη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων.

Η πρόταση ψηφίσματος, που καταρτίστηκε από την ομάδα του ΕΚ για το Brexit, συζητήθηκε την Τρίτη 3 Οκτωβρίου με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ και τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ. 


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back