Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 3-11-2016, 13:35
ΚΟΣΜΟΣ

Τα πάνω κάτω φέρνει απόφαση του Ανωτάτου Δικαστήριου της Αγγλίας σχετικά με το Brexit, σύμφωνα με την οποία η βρετανική κυβέρνηση χρειάζεται την έγκριση του κοινοβούλιου προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Με την απόφαση στερείται η εξουσία της κυβέρνησης Μέι να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 χωρίς την ψήφο της Βουλής των Κοινοτήτων (κάτω σώμα) και της Βουλής των Λόρδων (άνω σώμα).

Το επιχείρημα της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου αρκούσε για να αναλάβει η κυβέρνηση όλες τις πρωτοβουλίες για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς να χρειάζεται περαιτέρω έγκριση από το κοινοβούλιο.

Το ανώτερο δικαστήριο δικαίωσε το επιχείρημα των υποστηρικτών της παραμονής που είχαν προσφύγει υποστηρίζοντας ότι η ισχύς της Πράξης των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων του 1972 μπορεί να παύσει μόνο μετά από έγκριση το κοινοβουλίου.

«Το Δικαστήριο δεν αποδέχεται το επιχείρημα που προβλήθηκε από την κυβέρνηση», η οποία δεν θεωρούσε αναγκαία αυτήν την ψηφοφορία. «Το Δικαστήριο αποδέχεται το βασικό επιχείρημα των εναγόντων», αναφέρεται στην απόφαση,

Η βρετανική κυβέρνηση αναμένεται να ασκήσει έφεση στην απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου.

Η συντηρητική πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι η ενεργοποίηση του άρθρου 50 εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχει γίνει μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2017.

Τα υπόλοιπα 27 κράτη - μέλη της Ε.Ε. αρνούνται κάθε διαπραγμάτευση με το Λονδίνο για τους όρους της εξόδου και των μελλοντικών σχέσεων της Ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο, πριν εκείνο ενεργοποίηση το άρθρο 50.


ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ

Την απογοήτευσή της εξέφρασε η κυβέρνηση, διά μέσου δηλώσεων του υπουργού Εμπορίου Λίαμ Φοξ. «Η κυβέρνηση είναι απογοητευμένη από την απόφαση του δικαστηρίου. Η χώρα ψήφισε την έξοδο από την Ε.Ε. σε ένα δημοψήφισμα το οποίο είχε την έγκριση του κοινοβουλίου. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σεβαστεί τη βούληση που εκφράστηκε στο δημοψήφισμα», δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Βρετανός υπουργός.

«Η ετυμηγορία θέτει σοβαρά και περίπλοκα νομικά ζητήματα και θα πρέπει να την λάβουμε σοβαρά υπ' όψη πριν προχωρήσουμε», κατέληξε.


200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
solidus espa