Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Το αδιέξοδο παραμένει

Εικόνα του άρθρου Brexit: Το αδιέξοδο παραμένει
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/04/2019, 13:06
ΚΟΣΜΟΣ

Τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων απέρριψαν χθες το βράδυ και τις τέσσερις εναλλακτικές επιλογές στη Συμφωνία Αποχώρησης που διαπραγματεύθηκε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες.

Αφού καταψήφισαν τρεις φορές τη συμφωνία της Μέι και τάχθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά οκτώ προτάσεων για να γίνει προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο, οι βουλευτές εναντιώθηκαν στις τέσσερις νέες επιλογές που κατατέθηκαν με πρωτοβουλία κοινοβουλευτικών.

Ανάμεσα στις λύσεις που υποβλήθηκαν συγκαταλέγονταν σημειωτέον οι δύο που είχαν συγκεντρώσει την υψηλότερη υποστήριξη την περασμένη Τετάρτη, δηλαδή εκείνη που προέβλεπε να οργανωθεί δημοψήφισμα για να εγκριθεί η όποια συμφωνία για το διαζύγιο και εκείνη που προέβλεπε το ΗΒ να μείνει στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ.

Η τρίτη επιλογή προέβλεπε να ανασταλεί η διαδικασία του Brexit σε περίπτωση απουσίας συμφωνίας δύο ημέρες πριν από την ημερομηνία της αποχώρησης, που έχει αναβληθεί για τη 12η Απριλίου.


Το νορβηγικό μοντέλο

Ακόμη, η πρόταση για το μοντέλο «Νορβηγία+», γνωστή επίσης και ως «Ενιαία Αγορά 2.0», προέβλεπε την παραμονή του ΕΕ στην ενιαία αγορά -συνώνυμη της ελευθερίας της κίνησης αγαθών, κεφαλαίων, υπηρεσιών και προσώπων- όπως η Νορβηγία, αλλά και σε μια εκδοχή της τελωνειακής ένωσης, δηλαδή να υπάρχει κοινή πολιτική δασμών και εμπορίου.

Η πρόταση να επιδιωχθεί μόνιμη τελωνειακή ένωση του ΗΒ με την ΕΕ απορρίφθηκε με 276 ψήφους κατά έναντι 273 υπέρ· η πρόταση να επιδιωχθεί η δημιουργία «Ενιαίας Αγοράς 2.0» με την ΕΕ απορρίφθηκε με 282 ψήφους κατά έναντι 261 υπέρ· η πρόταση να υπάρξει νέο δημοψήφισμα για την επιβεβαίωση της όποιας συμφωνίας για το Brexit από τους πολίτες απορρίφθηκε με 292 ψήφους κατά έναντι 280 υπέρ· και η πρόταση να ανακληθεί η διαδικασία βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, δηλαδή να ακυρωθεί η αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ ως λύση της ύστατης προσφυγής προκειμένου να αποφευχθεί το Brexit χωρίς συμφωνία, απορρίφθηκε με 292 ψήφους κατά έναντι 280 υπέρ.

Η Τερέζα Μέι από την πλευρά της δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να θέσει για τέταρτη φορά σε ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων τη Συμφωνία Αποχώρησης.

Το αδιέξοδο για τον τρόπο που θα γίνει η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει.


Αποφασίστε τι θέλετε

Για τους Ευρωπαίους που παρακολουθούν από τις Βρυξέλλες, η έκκληση είναι μία και πάγια: αποφασίστε τι θέλετε.

«Η Σφίγγα είναι ανοιχτό βιβλίο σε σύγκριση με το ΗΒ», σχολίασε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Ουδείς γνωρίζει πού κατευθύνεται. Θα θέλαμε να κάνουμε τη Σφίγγα να μιλήσει, να μας πει προς ποια κατεύθυνση θα ήθελε να πάει», συμπλήρωσε.

Ενώ η κυβέρνηση και η Βουλή των Κοινοτήτων πασχίζουν ακόμη να λύσουν τον γρίφο του Brexit, πολλές επιχειρήσεις ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP/dpa/Reuters

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back