ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Πρώτο βήμα για αναβολή του Brexit

Εικόνα του άρθρου Βρετανία: Πρώτο βήμα για αναβολή του Brexit
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/09/2019, 01:47
ΚΟΣΜΟΣ

Ο νόμος για την αναβολή του Brexit εγκρίθηκε από την Βουλή των Κοινοτήτων με 327 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ και 299 να ψηφίζουν κατά. Ωστόσο το νομοσχέδιο πρέπει να λάβει την έγκριση της Βουλής των Λόρδων.

Ο Χίλαρι Μπεν, εισηγητής του νομοσχεδίου, δήλωσε ότι αν η Βουλή των Λόρδων εγκρίνει τον νόμο, αναμένει από τον Τζόνσον να τον τηρήσει.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι η έγκριση του νομοσχεδίου ουσιαστικά τερματίζει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Παράλληλα  υπέβαλε πρόταση να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στις 15 Οκτωβρίου, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργήσει αν η Βουλή αρνηθεί να εγκρίνει εκείνο που προτείνει.

«Αν εξακολουθώ να είμαι πρωθυπουργός μετά από την Τρίτη 15ή Οκτωβρίου, τότε θα αποχωρήσουμε στις 31 Οκτωβρίου και ελπίζω ότι θα έχουμε μια πολύ καλύτερη συμφωνία», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, λίγο μετά την ήττα του στην ψηφοφορία για τον νόμο αναβολής του Brexit.

Παράλληλα οι Βρετανοί βουλευτές ενέκριναν απόψε μια τροπολογία στο νομοσχέδιο για την αποτροπή ενός Brexit χωρίς συμφωνία, με την οποία θα μπορέσουν να ψηφίσουν και πάλι την υπάρχουσα Συμφωνία Αποχώρησης που είχε διαπραγματευτεί η πρώην πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Η λεγόμενη τροπολογία Κίνοκ πέρασε από τη Βουλή των Κοινοτήτων χωρίς να χρειαστεί να τεθεί σε ψηφοφορία.


Η Κομισιόν προειδοποιεί

Από την πλευρά της η Κομισιόν προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου έχει αυξηθεί.

«Ο λίγος χρόνος που μένει και η πολιτική κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αυξήσει τον κίνδυνο αποχώρησης χωρίς συμφωνία», αναφέρεται σε έκθεση της Κομισιόν, στην οποία ζητείται από τις επιχειρήσεις και τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνεχίσουν να προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα και να μην βασίζονται στην υπόθεση μίας τρίτης παράτασης, κατόπιν αιτήματος του Λονδίνου.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι το backstop είναι η «μόνη λύση» για τη διασφάλιση της ειρήνης στη Βόρεια Ιρλανδία και της ενιαίας αγοράς.

Το backstop προβλέπει ως ύστατη λύση την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου σε μία τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αποφευχθεί η επαναφορά των συνόρων ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back