ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Ο Ρίσι Σουνάκ απέλυσε την Σουέλα Μπρέιβερμαν

Εικόνα του άρθρου Βρετανία: Ο Ρίσι Σουνάκ απέλυσε την Σουέλα Μπρέιβερμαν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/11/2023, 12:18
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ πραγματοποίησε τη Δευτέρα έναν σημαντικό ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου. Απέλυσε την αμφιλεγόμενη, σκληροπυρηνική υπουργό Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν και, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, επανέφερε έναν από τους προκατόχους του, τον Ντέιβιντ Κάμερον, στη θέση του υπουργού Εξωτερικών.

Η Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε ότι ο Τζέιμς Κλίβερλι, πρώην υπουργός Εξωτερικών, θα αναλάβει τη θέση του Μπρέιβερμαν. Τον αντικατέστησε ο Κάμερον, ο οποίος παραιτήθηκε από πρωθυπουργός το 2016 μετά την ψήφο της Βρετανίας υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Μπρέιβερμαν κατηγορήθηκε ότι υποδαύλισε την ένταση στο άρθρο πριν από τις διαδηλώσεις στο Λονδίνο το Σαββατοκύριακο.

Είπε ότι η θητεία της ως υπουργός Εσωτερικών ήταν «το μεγαλύτερο προνόμιο της ζωής μου».

Η Μπρέιβερμαν απολύθηκε μετά από ημέρες πολιτικής θύελλας που προκλήθηκε όταν έγραψε ένα άρθρο για την εφημερίδα The Times, κατηγορώντας την αστυνομία ότι εφαρμόζει «διπλά πρότυπα» και τηρεί σκληρότερη στάση απέναντι στις διαδηλώσεις της δεξιάς.

Το άρθρο δεν εγκρίθηκε από το No10 και αργότερα αποκαλύφθηκε ότι η κ. Μπρέιβερμαν είχε αψηφήσει αίτημα της Ντάουνινγκ Στριτ να μειώσει τον τόνο του άρθρου.

Οι Εργατικοί, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και ορισμένοι βουλευτές των Τόρις είχαν ζητήσει την απόλυση της Σουέλα Μπρέιβερμαν.

Η σκιώδης υπουργός Εσωτερικών Ιβέτ Κούπερ, δήλωσε ότι οι ενέργειες της Μπρέιβερμαν ήταν «άκρως ανεύθυνες» που φούντωσαν τις εντάσεις και δυσκόλεψαν τη δουλειά της αστυνομίας.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back