Η Σουέλα Μπρέιβερμαν, η Βρετανίδα υπουργός αρμόδια για την επιβολή του νόμου και την εθνική ασφάλεια, αντιμετωπίζει εκκλήσεις για την παραίτησή της μετά τη συγγραφή ενός άρθρου σε εφημερίδα που επιτέθηκε στην αστυνομία του Λονδίνου για την προσέγγισή της σε μια φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση και που αμφισβητούσε εμμέσως την εξουσία του πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ.
Δημοφιλής στους σκληρούς δεξιούς, η Μπρέιβερμαν είναι μια διχαστική φιγούρα στην καρδιά του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος. Το άρθρο γνώμης της, που δημοσιεύθηκε στους Times του Λονδίνου, κατηγόρησε την αστυνομία για προκατάληψη λόγω της απροθυμίας της να απαγορεύσει μια φιλοπαλαιστινιακή πορεία διαμαρτυρίας και αποκάλεσε τους διαδηλωτές «διαδηλωτές μίσους», «ισλαμιστές» και «όχλο», παρά το γεγονός ότι οι διαδηλώσεις ήταν ως επί το πλείστον ειρηνικές.
Η κριτική της στην αστυνομία επέτεινε τις εντάσεις με το γραφείο του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ στην Ντάουνινγκ Στριτ, το οποίο δήλωσε ότι δεν είχε εγκρίνει τα σχόλια πριν από τη δημοσίευση. Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο Σούνακ εξακολουθεί να έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην Μπρέιβερμαν.
Ορισμένοι κεντρώοι συντηρητικοί βουλευτές ζήτησαν την αποπομπή της. Ακόμη και εκείνοι που ανήκουν στη δεξιά πτέρυγα του κόμματος είπαν ότι θα πρέπει να είναι πιο προσεκτική με τη γλώσσα της, λέγοντας ότι η αναφορά στη Βόρεια Ιρλανδία θα αποξενώσει εκείνους που πραγματοποίησαν στο παρελθόν πορείες για τα πολιτικά δικαιώματα και συγκεντρώσεις υπέρ των Βρετανών Λογιαλιστών.
Το ζήτημα πήρε διαστάσεις μετά την ανακοίνωση της αστυνομίας ότι αναμένει μεγάλη συγκέντρωση το Σάββατο, την επέτειο του τέλους του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, προκαλώντας φόβους ότι αντιδιαδηλωτές θα κατέβουν επίσης στην πρωτεύουσα, οδηγώντας σε βίαια επεισόδια.
Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Λονδίνου Μαρκ Ρόουλι δήλωσε ότι οποιαδήποτε απαγόρευση θα απαιτούσε πληροφορίες για την απειλή σοβαρών διαταραχών και ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ξεπεραστεί αυτό το όριο.
Κάθε Σαββατοκύριακο
Οι διαδηλωτές συγκεντρώνονται στο Λονδίνο κάθε Σαββατοκύριακο για να απαιτήσουν να σταματήσει η αεροπορική και χερσαία επίθεση του Ισραήλ κατά της Γάζας που ελέγχεται από τη Χαμάς, με περίπου 100.000 άτομα να είναι ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής.
Αν και δεν έχει σημειωθεί ιδιαίτερη βία, έχουν παρατηρηθεί πανό που φαίνεται να γιορτάζουν τη διασυνοριακή επίθεση της Χαμάς και έχει ακουστεί το σύνθημα «Από το ποτάμι στη θάλασσα», μια φιλοπαλαιστινιακή κραυγή που θεωρείται από πολλούς Εβραίους αντισημιτική και απαιτεί την εξάλειψη του Ισραήλ.
Συνολικά από τις 7 Οκτωβρίου, η αστυνομία λέει ότι έχει συλλάβει σχεδόν 200 άτομα για πράξεις αντισημιτισμού, ισλαμοφοβίας και παραβάσεις της δημόσιας τάξης, όπως η ρίψη πυροτεχνημάτων προς τους αστυνομικούς.
Ο Ρίσι Σούνακ χαρακτήρισε την πορεία ως ασέβεια και δήλωσε ότι θα θέσει τον Ρόουλι προ των ευθυνών του ώστε να διασφαλιστούν οι εκδηλώσεις μνήμης.
Ωστόσο, είπε ότι η Βρετανία πρέπει να παραμείνει πιστή στις αρχές για τις οποίες αγωνίστηκε κατά τη διάρκεια των δύο παγκόσμιων πολέμων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην ειρηνική διαμαρτυρία και στην ελευθερία του λόγου «ακόμη και αν διαφωνούμε».
Με πληροφορίες από NYT, Reuters. Φωτογραφία αρχείου