ΕΛΛΑΔΑ

Βουλή: Παραδόθηκαν οι πρώτοι τόμοι του «Φακέλου της Κύπρου»

Εικόνα του άρθρου Βουλή: Παραδόθηκαν οι πρώτοι τόμοι του «Φακέλου της Κύπρου»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/10/2018, 17:55
ΕΛΛΑΔΑ

Τους πρώτους τέσσερις τόμους από το υλικό του «Φακέλου της Κύπρου» παρέδωσε σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Για την Κύπρο, τους τέσσερις τόμους θα παραλάβει την Πέμπτη, 1η Νοεμβρίου, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης από τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη.

Ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι γίνεται ένα ακόμη βήμα με κοινή απόφαση της ελληνικής Βουλής και της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου για τη δημοσιοποίηση όλου του υλικού το οποίο ήταν σε γνώση ή προήλθε μετά από τη διετή επεξεργασία του από την αρμόδια εξεταστική επιτροπή της Βουλής το 1986 έως 1988, πριν από τριάντα χρόνια.

Προανήγγειλε ότι αυτοί οι 4 τόμοι -από περίπου 600 σελίδες ο καθένας- είναι οι πρώτοι από τους 30 ή 32 που θα εκδοθούν τα επόμενα δύο χρόνια, περίπου ένας κάθε μήνα. Ο κ. Βούτσης δήλωσε αισιόδοξος ότι θα αποτελέσει το έναυσμα έστω μετά από τόσα χρόνια, για να μαζευτεί και το υπόλοιπο υλικό, το οποίο έχουν οικογένειες και θύματα, ιδρύματα και κόμματα στην Κύπρο. 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τη Βουλή των Ελλήνων και τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου «για την πρωτοβουλία τους, για ένα ζήτημα που παραμένει εκκρεμές, όχι από εμάς αλλά από εκείνους που ανέχονται την τραγωδία, που αποτελεί όνειδος για την διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Είναι σημαντικό να ενημερωθεί η διεθνής κοινή γνώμη ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και προσέθεσε: «Η Κύπρος είναι τραύμα για τον εθνικό κορμό και πρέπει να γνωρίζουμε τι έγινε. Είναι αρχή, πρέπει να δημοσιοποιούνται όλα όσα αφορούν εσφαλμένους χειρισμούς εθνικών θεμάτων. Πρέπει να είναι ενημερωμένη η κοινή γνώμη για εκείνους που χειρίστηκαν τις υποθέσεις».

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ημέρα με ιδιαίτερο ιστορικό συμβολισμό» τη σημερινή, παραλαμβάνοντας από τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, τους τέσσερις πρώτους τόμους του Φακέλου της Κύπρου.

Με τη δημοσιοποίησή του, «ο κάθε πολίτης έχει τη δυνατότητα να ανατρέξει στα γεγονότα που στιγμάτισαν τη νεότερη ιστορία του τόπου και βεβαίως να πάψει πια αυτός ο φάκελος και αυτά τα κρίσιμα γεγονότα να αποτελούν το ‘μαύρο κουτί' της νεότερης ιστορίας μας». Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η απόλυτη γνώση της ιστορίας, ακόμα κι αν η ιστορία μας πληγώνει, είναι σχολείο για τις επόμενες γενιές και την πολιτική ζωή του τόπου που πρέπει να συνειδητοποιήσει από τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν, πώς θα τα αποφύγει στο μέλλον», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back