Με μια… ακαδημαϊκού τύπου υπεροψία απάντησε ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Μπάρκα για το τμήμα Λογιστικής της Πρέβεζας.
Ο κ. Συρίγος απάντησε με συνδικαλιστικό τρόπο, παρακάμπτοντας συγκεκριμένα σημεία που «επέδρασαν» αρνητικά στο τμήμα.
Στα πιο ουσιαστικά σημεία της απάντησής του, είπε ότι την τελική απόφαση θα πάρει η ΕΘΑΑΕ (Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης), επιφυλασσόμενος σχετικά καθώς, όπως είπε, το αίτημα έφτασε επίσημα στο υπουργείο σήμερα Παρασκευή 25/2 «στις 8.10 το πρωί».
Κατά τα λοιπά, ο κ. Συρίγος στάθηκε κυρίως στο αίτημα του ίδιου του τμήματος για μεταφορά στα Ιωάννινα και στο σημείο ότι «δεν είναι βιώσιμο», διερωτώμενος «πότε το ανακάλυψαν αυτό;», παρακάμπτοντας σκόπιμα τον παράγοντα της ΕΒΕ που μείωσε τον αριθμό των εισακτέων σχεδόν στο 25% (πάντα με κριτήριο τη βάση 90% ΓΕΛ).
Αργότερα ο κ. Συρίγος, αφού ο κ. Μπάρκας επισήμανε ξανά το θέμα της ΕΒΕ, άλλαξε επιχειρηματολογία, αφήνοντας αιχμές και κατά του τμήματος: «Δεν μας λένε πόσοι αποφοιτούσαν» τόνισε ο κ. Συρίγος, χωρίς όμως να παραθέσει κάποιο στοιχείο που ενδεχομένως είχε για να τονίσει αυτό το ζήτημα. Επιφυλάχθηκε να επιστρέψει στο ζήτημα, με στοιχεία.
Με εξίσου συνδικαλιστικό τρόπο ο κ. Συρίγος είπε «αυτό που συμβαίνει είναι το ίδιο που συμβαίνει με τα περισσότερα τμήματα που δημιουργήθηκαν την περίοδο 17-18. Σπέρνονταν σε διάφορα σημεία, κολλάγανε σε διάφορα πανεπιστήμια, είναι τα πρώην ΤΕΙ που μπήκανε στο πανεπιστήμιο».
Το τμήμα Λογιστικής την Πρέβεζας όμως, δεν ιδρύθηκε το «’17-‘18» με το νόμο Γαβρόγλου. Ιδρύθηκε κατά συγχώνευση το 2013, με απόφαση του τότε υπουργού Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, ο οποίος είναι και μέλος της ΝΔ, αλλά και ακαδημαϊκός, όπως ο κ. Συρίγος. Τα δε δύο τμήματα που συγχωνεύτηκαν, υπήρχαν από ακόμα πιο παλιά (το Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής ιδρύθηκε με απόφαση του 1995).
Ακόμα, ο υφυπουργός διάβασε χωρία της απόφασης του τμήματος που ζητάει τη μετακίνηση και απάντησε με… ερωτήσεις, όπως για παράδειγμα «τώρα θυμήθηκαν» ότι οι βάσεις εισαγωγής στο τμήμα είναι πολύ μικρές και ότι «θα θιγεί η φήμη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων».
Η θέση του κ. Συρίγου, υπογεγραμμένη από το συνηθισμένο ύφος που διαθέτει ο υφυπουργός, δεν ήταν ιδιαίτερα θετική για το τμήμα (ούτε καν για τη μεταφορά του): «Οι ίδιοι άνθρωποι που λένε ότι ‘πρέπει να γίνουμε πανεπιστημιακό τμήμα το ’19, οι ίδιοι λένε ότι ‘η λειτουργία του τμήματός μας δεν είναι βιώσιμη στην Πρέβεζα». Κατέληξε λέγοντας ότι «δεν μπορεί να πάρει θέση» επί του θέματος, παρότι ήδη την είχε πάρει ήδη, εν μέρει.
«Οφείλω να επισημάνω τη διγλωσσία που υπάρχει στο θέμα», τόνισε.
Υπερασπίστηκε την ΕΒΕ λέγοντας ότι θα περιορίσει το «τεράστιο πρόβλημα που έχει αυτό το τμήμα ως προς τον αριθμό των αποφοίτων». Βέβαια, θα πρέπει το τμήμα να επιβιώσει από τις επικείμενες συγχωνεύσεις και καταργήσεις, στις οποίες κριτήριο θα είναι ο αριθμός εισακτέων. Αυτός που περιορίζει η ΕΒΕ.
Αναμένοντας την απόφαση της ΕΘΑΕ, άγνωστο παραμένει τι στάση θα κρατήσουν στελέχη της ΝΔ στην Πρέβεζα, αλλά και στην Ήπειρο, που επί του παρόντος δηλώνουν μια γενική αντίθεση στη μεταφορά, ρίχνοντας το βάρος όμως στη διοίκηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και όχι στο υπουργείο και την κυβέρνηση.