Λυκ πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

Βουλή: «Ναι» στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής

Εικόνα του άρθρου Βουλή: «Ναι» στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/11/2021, 21:54
ΕΛΛΑΔΑ

Τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής «για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος», την οποία πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αποφάσισε η Βουλή.

Μετά από πολύωρη συζήτηση στην ολομέλεια του κοινοβουλίου, και με βάση την πρόβλεψη του αναθεωρημένου Συντάγματος (68 παρ. 2) για σύσταση εξεταστικών επιτροπών με πλειοψηφία, «που δεν μπορεί να είναι κατώτερη των δύο πέμπτων του συνόλου των βουλευτών», η απόφαση ελήφθη με 142 θετικές ψήφους των βουλευτών της αντιπολίτευσης, ενώ καταγράφηκαν 157 αρνητικές ψήφοι βουλευτών της ΝΔ.

Με την ίδια απόφαση της Βουλής ορίστηκε δίμηνη προθεσμία για την ολοκλήρωση των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής και υποβολής του σχετικού πορίσματός της.


Αλ. Τσίπρας

«Ο κ. Κουρτς μπροστά στον κ. Μητσοτάκη, φαντάζει μάλλον ως αρσακειάδα», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά στη συζήτηση στη Βουλή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι ο Σ. Κουρτς παραιτήθηκε για κατηγορίες που αφορούσαν σε ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ «εδώ ρέουν εκατομμύρια κρατικού χρήματος και δεν τρέχει τίποτα». «Όχι γιατί στην Αυστρία υπάρχουν εισαγγελείς και δικαστές και εδώ όχι. Και εδώ υπάρχουν έντιμοι και ευσυνείδητοι δικαστές. Αλλά γιατί εδώ βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών κάθε δικαστής μόλις πέσει επάνω σε πολιτικό πρόσωπο στέλνει το φάκελο στη Βουλή», είπε. 

Σημείωσε ότι «έτσι και έκανε η ελληνική δικαιοσύνη τον περασμένο Μάιο, που ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για πιθανή κακουργηματική απιστία κατά του Δημοσίου, για τη λίστα Πέτσα και πέφτοντας επάνω στους κυρίους Σκυλακάκη και Πέτσα, υπουργούς της κυβέρνησης, αναγκάστηκε να διακόψει την έρευνα και να διαβιβάσει το φάκελο στη Βουλή» και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία «φρόντισε να τον θάψει για μήνες σε κάποιο συρτάρι».


ΚΙΝΑΛ

Την «πάγια πολιτική θέση του Κινήματος Αλλαγής, να βγουν όλα στο φως» εξέφρασε ο εισηγητής του κόμματος Βασίλης Κεγκέρογλου. Ευθύς εξαρχής καθιστούμε σαφές ότι, πρώτον θα ψηφίσουμε, με το δικό μας σκεπτικό, υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση, δεύτερον θα ψηφίζαμε και την πρόταση που είχε προαναγγείλει η ΝΔ, ότι θα κατέθετε, και απορούμε γιατί δεν είπε καμία κουβέντα γιατί δεν τη κατέθεσε τελικά, για τη διεύρυνση του χρονικού διαστήματος, και τρίτον θα είμαστε θετικοί στην επιτροπή, εφόσον προκύπτει η ανάγκη διεύρυνσης των ορίων.


ΚΚΕ

«Εμείς, όπως ήδη έχουμε πει, θα ψηφίσουμε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, χωρίς αυτό να σημαίνει πως έχουμε αυταπάτες ότι μπορεί να προκύψει και κάτι θετικό απ' αυτή. Και δεν έχουμε αυταπάτες, γιατί εκτός όλων των άλλων, θυμόμαστε πολύ καλά και την τύχη που είχε η τροπολογία του ΚΚΕ, πριν 1,5 χρόνο, η οποία αντιμετώπιζε αρκετά από τα θέματα που θέτει η πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής» είπε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην σημερινή του ομιλία στη Βουλή.


ΜέΡΑ25

Την υπερψήφιση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε και η εισηγήτρια του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα, σημειώνοντας ότι το αντικείμενό της σχετίζεται με ένα φαινόμενο που «δυναμιτίζει τα θεμέλια της Δημοκρατίας».

Τόνισε ωστόσο ότι πρέπει να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στους πολίτες και «να παραδεχθούμε πως είναι αστείο, η Βουλή (να) συνεδριάζει, δήθεν, στο πλαίσιο της δημοκρατικής νομιμότητας, όταν το τρίγωνο Μητσοτάκης ΑΕ, μέσα μαζικής εξαπάτησης, και εταιρείες δημοσκοπήσεων έχουν - εν τοις πράγμασι - ακυρώσει κάθε πλαίσιο δημοκρατικής νομιμότητας».


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back