Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Βουλγαρία-Τουρκία: Σε επίπεδο προέδρων Δημοκρατίας κλιμακώνεται η ένταση

Εικόνα του άρθρου Βουλγαρία-Τουρκία: Σε επίπεδο προέδρων Δημοκρατίας κλιμακώνεται η ένταση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/03/2017, 23:18
ΚΟΣΜΟΣ

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζουν οι σχέσεις Βουλγαρίας-Τουρκίας, καθώς η ένταση άγγιξε και τους προέδρους της Δημοκρατίας των δύο χωρών

Ο Ταγίπ Ερντογαν αναφερόμενος στις βουλγαρικές εκλογές σε συνάντηση εκπροσώπων οργανώσεων Βουλγάρων και άλλων υπηκόων τουρκικής καταγωγής που ζουν στην Τουρκία, είπε μεταξύ άλλων: «Όπως μαθαίνουμε, όμως, γίνονται προσπάθειες ώστε να παρεμποδιστούν οι ομοεθνείς μας, τα αδέλφια μας με τουρκική καταγωγή που έχουν βουλγαρικά διαβατήρια, να ασκήσουν ελεύθερα και δημοκρατικά το δικαίωμα ψήφου τους. Γίνονται προσπάθειες άσκησης πίεσης. 

Αυτό μας ανησυχεί βαθιά. Από τη μια η Βουλγαρία λέει, ότι έχει δημοκρατία και υπερασπίζεται τις ευρωπαϊκές αξίες ως χώρα-μέλος, ενώ από την άλλη ασκούνται πιέσεις στα άτομα τουρκικής καταγωγής ώστε να μη μπορέσουν να ψηφίσουν ανάλογα με τις προτιμήσεις τους. Ποια είναι η ευρωπαϊκή συμπεριφορά σ' αυτή την περίπτωση; Αυτό είναι απαράδεκτο...»

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ακόμα πως «εμείς θέλουμε οι βουλγαρικές εκλογές να διενεργηθούν ειρηνικά και με τρόπο διαφανή και σύννομο», ενώ απέρριψε τους ισχυρισμούς περί ανάμειξης στα εσωτερικά άλλων χωρών. «Η Τουρκία πάντα σεβόταν την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία όλων των χωρών», υποστήριξε.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Βούλγαρου ομολόγου του κ. Ράντεφ ο οποίος προσερχόμενος στην δεξίωση της πρεσβείας της Ελλάδας στη Σόφια, για την 25η Μαρτίου, αφού τόνισε ότι «βρίσκομαι εδώ για να δείξω τον σεβασμό μου στην γείτονα, εταίρο και φίλη μας Ελλάδα, την πατρίδα της δημοκρατίας» απάντησε με μια αιχμηρή δήλωση στα όσα ισχυρίστηκε ο κ. Ερντογάν. 

Όπως είπε: «Η Βουλγαρία δεν δίνει, αλλά και δεν δέχεται μαθήματα δημοκρατίας. Ιδιαίτερα από χώρες που δεν τηρούν την κυριαρχία του νόμου. Και ακόμα κάτι σημαντικό "κάθε κρατικός αξιωματούχος πρέπει να μάθει τα μαθήματα της ιστορίας και της γεωγραφίας. Θα ήθελα επίσης να σας διαβεβαιώσω, ότι οι βουλγαρικές βουλευτικές εκλογές θα διενεργηθούν κανονικά. Η Βουλγαρία είναι ευρωπαϊκή χώρα, η οποία ακολουθεί την εθνική νομοθεσία και όχι τα ξένα συναισθήματα».


ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

Στο μεταξύ Βούλγαροι εθνικιστές έκλεισαν σήμερα τρεις μεθοριακές διαβάσεις με την Τουρκία για να εμποδίσουν ψηφοφόρους που ανήκουν στην τουρκική μειονότητα της Βουλγαρίας αλλά κατοικούν στην Τουρκία να πάνε στη χώρα για να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

"Θα είμαστε εδώ νύχτα και μέρα για να διαφυλάξουμε την εθνική κυριαρχία της πατρίδας μας" είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Βαλέρι Σιμεόνοφ, ο συμπρόεδρος του εθνικιστικού συνασπισμού των Ενωμένων Πατριωτών. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αυτός ο πολιτικός σχηματισμός θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές.

Εξοπλισμένοι με μεγάφωνα απ' όπου ακούγονταν πατριωτικά τραγούδια, περίπου 50 διαδηλωτές ήλεγχαν την κυκλοφορία στον μεθοριακό σταθμό του Καπιτάν Αντρέεβο. Κρατούσαν πανώ με συνθήματα όπως "Η Βουλγαρία πάνω απ' όλα", "Κάτω τα χέρια από τη Βουλγαρία" και "Όχι στην τουρκική ανάμιξη". "Περίπου 6-7.000 άνθρωποι έχουν ήδη φτάσει από την Τουρκία, με δωρεάν μεταφορά, με την εντολή να ψηφίσουν ένα από τα δύο" κόμματα της τουρκικής μειονότητας. "Θα σταματήσουμε αυτόν τον εκλογικό τουρισμό", διαβεβαίωσε ο Σιμεόνοφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back