ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Κορέα: Νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου

Εικόνα του άρθρου Βόρεια Κορέα: Νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/02/2017, 12:34
ΚΟΣΜΟΣ

Σε νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου προς τη θάλασσα της Ιαπωνίας προχώρησε η Βόρεια Κορέα σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας.

Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε στις 00:55 ώρα Ελλάδας από την αεροπορική βάση Μπανγκχγιόν, στο δυτικό τμήμα της Βόρειας Κορέας και διέγραψε τροχιά προς ανατολάς, προς τη θάλασσα της Ιαπωνίας. Ο πύραυλος διένυσε μια απόσταση «περίπου 500 χιλιομέτρων», σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο επιτελείο.

Πρόκειται για την πρώτη εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Τον Οκτώβριο του 2016 η Βόρεια Κορέα είχε κάνει δύο δοκιμές πυραύλων Μουσουντάν από την ίδια βάση.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του τη πρωτοχρονιά ο πρόεδρος της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, είχε ανακοινώσει ότι η Πιονγιάνγκ είναι έτοιμη να προχωρήσει στη δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου ανά πάσα στιγμή.

Η δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα έγινε μία ημέρα μετά τη συνάντηση των Τραμπ και Άμπε κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Ουάσιγκτον στην ασφάλεια της Ιαπωνίας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Στρατηγικής Διοίκησης των ΗΠΑ, αντισυνταγματάρχης Μάρτιν Ο΄Ντόνελ, ο βαλλιστικός πύραυλος που εκτοξεύθηκε ήταν μέσου βεληνεκούς.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν για το θέμα ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Μάικλ Φλιν και ο Νοτιοκορεάτης ομολόγοός του Κιμ Κουάν-τζιν συμφώνησαν να εξετάσουν όλες τις πιθανές επιλογές για να σταματήσουν οι προκλήσεις της Βόρειας Κορέας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας της Νότιας Κορέας, η συνδιάλεξη έγινε κατόπιν αιτήματος του Φλιν


ΤΡΑΜΠ-ΑΜΠΕ

Μετά την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε την Ιαπωνία ότι μπορεί να βασίζεται στην πλήρη στήριξη της κυβέρνησής του. «Θέλω όλος ο κόσμος να καταλάβει και να γνωρίζει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό της Ιαπωνίας, του σπουδαίου συμμάχου μας, 100%», είπε ο Τραμπ σε κοινές του δηλώσεις με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε.

Από την πλευρά του ο Άμπε κατήγγειλε την «εντελώς απαράδεκτη» πυραυλική δοκιμή. 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back