ΚΟΣΜΟΣ

Βομβαρδίζει τους Κούρδους τώρα ο Άσαντ

Εικόνα του άρθρου Βομβαρδίζει τους Κούρδους τώρα ο Άσαντ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/08/2016, 21:21
ΚΟΣΜΟΣ

Για δεύτερη μέρα συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί από αέρος και με πυροβολικό στην κουρδική πόλη Χασάκα από το καθεστώς του Άσαντ, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη ζωή τους δεκάδες άμαχοι.

Οι αρχές των Κούρδων της Συρίας ανακοίνωσαν ότι εκκενώνουν την πόλη από χιλιάδες αμάχους.

Σύμφωνα με έναν ντόπιο δημοσιογράφο τον οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, οκτώ αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν σήμερα από τις κυβερνητικές δυνάμεις εναντίον στόχων στο νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης, τα δύο τρίτα της οποίας ελέγχονται από τους Κούρδους και το υπόλοιπο από το καθεστώς του Άσαντ. Χθες ήταν η πρώτη φορά από την αρχή της σύγκρουσης στη Συρία, τον Μάρτιο του 2011, που η συριακή πολεμική αεροπορία έπληξε κουρδικές θέσεις.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της YPG Ρεντούρ Τζελίλ τις τελευταίες 48 ώρες  δόθηκαν οι σκληρότερες μάχες ανάμεσα στην οργάνωσή του και τις δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης στα πάνω από πέντε χρόνια που διαρκεί ο συριακός εμφύλιος. «Στη Χασάκα διεξάγεται τώρα πραγματικός πόλεμος», δήλωσε ο Τζελιλ. 

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι περισσότεροι από τους αμάχους που απομακρύνθηκαν ήταν γυναίκες και παιδιά. «Όποιος μπορεί να φέρει όπλα πολεμάει το καθεστώς και τις συμμορίες του», τόνισε.

Οι σχέσεις των Κούρδων, ειδικά του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) που ελέγχει την κατάσταση στις κουρδικές επαρχίες της Συρίας, με το καθεστώς Άσαντ, ήταν σε γενικές γραμμές ουδέτερες. 

Οι Κούρδοι μάχονταν κυρίως κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, καθώς και κατά ισλαμικών οργανώσεων της συριακής αντιπολίτευσης, χωρίς να εμπλέκονται σε μεγάλες μάχες κατά του συριακού στρατού, πέρα από τοπικά περιστατικά.

Οι Κούρδοι της Συρίας έχουν κηρύξει αυτόνομη ομόσπονδη οντότητα των τριών κουρδικών επαρχιών εντός Συρίας, πράξη στην οποία αντιτίθεται τόσο το συριακό καθεστώς όσο και η συριακή αντιπολίτευση.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back