ΚΟΣΜΟΣ

Βλ. Πούτιν: Έκρηξη χειροβομβίδας έριξε το αεροπλάνο του Πριγκόζιν

Εικόνα του άρθρου Βλ. Πούτιν: Έκρηξη χειροβομβίδας έριξε το αεροπλάνο του Πριγκόζιν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/10/2023, 01:41
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη ότι ανακαλύφθηκαν ίχνη εκρηκτικών υλών στα λείψανα του επικεφαλής των μισθοφόρων της  Βάγκνερ, Γιεβγκένι Πριγκόζιν, και του πληρώματός του μετά τη συντριβή του αεροσκάφους τους πάνω από τη Ρωσία στις 23 Αυγούστου.

Οι εμπειρογνώμονες που ερευνούν τη συντριβή δεν βρήκαν καμία ένδειξη ότι το ιδιωτικό αεροσκάφος είχε υποστεί «εξωτερική πρόσκρουση», είπε. Ο Πριγκόζιν και δύο από τους κορυφαίους υπολοχαγούς της ομάδας ιδιωτικών στρατιωτικών εργολάβων Βάγκνερ ήταν μεταξύ των 10 ανθρώπων που σκοτώθηκαν όταν το αεροπλάνο συνετρίβη μεταξύ Μόσχας και Αγίας Πετρούπολης.

Τα σχόλια του Πούτιν ήταν η πρώτη σημαντική ενημέρωση σχετικά με τη ρωσική έρευνα για τη συντριβή.

«Ο επικεφαλής της Ερευνητικής Επιτροπής μου ανέφερε πριν από λίγες ημέρες», δήλωσε ο Πούτιν σε συνεδρίαση της Λέσχης Συζητήσεων Βαλντάι.

Οι Ρώσοι ερευνητές δήλωσαν ότι εξετάζουν όλα τα πιθανά σενάρια γύρω από τη συντριβή, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας εκ προμελέτης.

Ο Πούτιν επέκρινε την Πέμπτη τους ερευνητές επειδή δεν πραγματοποίησαν ελέγχους αλκοόλ και ναρκωτικών στον Πριγκόζιν και στα άλλα εννέα θύματα της συντριβής. Ισχυρίστηκε επίσης ότι πέντε κιλά κοκαΐνης βρέθηκαν στα γραφεία του Βάγκνερ μετά τη βραχύβια εξέγερση της μισθοφορικής ομάδας.

Μια προκαταρκτική αξιολόγηση των μυστικών υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια σκόπιμη έκρηξη προκάλεσε τη συντριβή και δυτικοί αξιωματούχοι έχουν επισημάνει έναν μακρύ κατάλογο εχθρών του Πούτιν που έχουν δολοφονηθεί. Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «απόλυτο ψέμα» τους ισχυρισμούς ότι ήταν πίσω από τη συντριβή.


Η αποτυχημένη εξέγερση

Στην εξέγερση της 23ης και 24ης Ιουνίου, ο Πριγκόζιν δήλωσε ότι είχε ως στόχο την εκδίωξη της ηγεσίας του Υπουργείου Άμυνας, την οποία κατηγορούσε για λάθη στις μάχες στην Ουκρανία. Οι μισθοφόροι του κατέλαβαν το νότιο στρατιωτικό αρχηγείο της Ρωσίας στο Ροστόφ επί του Ντον και στη συνέχεια κύλησαν προς τη Μόσχα, προτού σταματήσουν απότομα την ανταρσία στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που τους προσέφερε αμνηστία από τη δίωξη. Οι μισθοφόροι είχαν την επιλογή να αποσυρθούν από την υπηρεσία, να μετακομίσουν στη Λευκορωσία ή να υπογράψουν νέα συμβόλαια με το υπουργείο Άμυνας.

Την περασμένη εβδομάδα ο Πούτιν συναντήθηκε με έναν από τους κορυφαίους διοικητές της Βάγκνερ για να αναλάβει τη διοίκηση των «εθελοντικών μονάδων» που πολεμούν στην Ουκρανία, σε μια ένδειξη ότι το Κρεμλίνο σκοπεύει να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τους μισθοφόρους μετά τον θάνατο του Πριγκόζιν. Ο Πούτιν δήλωσε επίσης την Πέμπτη ότι αρκετές χιλιάδες στρατιώτες της μισθοφορικής οργάνωσης έχουν υπογράψει συμβόλαια με το υπουργείο Άμυνας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back