ΚΟΣΜΟΣ

Βλ. Πούτιν: Δεν σχεδιάζουμε επίθεση σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ

Εικόνα του άρθρου Βλ. Πούτιν: Δεν σχεδιάζουμε επίθεση σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/03/2024, 09:50
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία δεν έχει σχέδια για καμία χώρα του ΝΑΤΟ και δεν θα επιτεθεί στην Πολωνία, τις χώρες της Βαλτικής ή την Τσεχική Δημοκρατία, αλλά αν η Δύση προμηθεύσει μαχητικά F-16 στην Ουκρανία, τότε αυτά θα καταρριφθούν από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε ως απόλυτη ανοησία τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία σχεδιάζει να πολεμήσει εναντίον της Ευρώπης.

«Όσον αφορά τους ισχυρισμούς ότι σχεδιάζουμε να εισβάλουμε στην Ευρώπη μετά την Ουκρανία, πρόκειται για απόλυτη ανοησία που αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνο στον εκφοβισμό του πληθυσμού τους για να τους κάνει να πληρώσουν περισσότερα χρήματα», δήλωσε σε συνάντηση με στρατιωτικούς πιλότους στην περιοχή Τβερ.

Σημείωσε ότι αυτή η αφήγηση εκτυλίσσεται «εν μέσω της ύφεσης της οικονομίας και της επιδείνωσης του βιοτικού επιπέδου». «Αυτό είναι απολύτως σαφές και αναγνωρίζεται από όλους. Δεν πρόκειται για προπαγάνδα. Αυτό είναι αυτό που πραγματικά συμβαίνει. Έχουν ανάγκη να δικαιολογήσουν τον εαυτό τους, γι' αυτό εκφοβίζουν τον πληθυσμό τους με μια πιθανή ρωσική απειλή, ενώ επιδιώκουν να επεκτείνουν τη δικτατορία τους σε ολόκληρο τον κόσμο», τόνισε ο Πούτιν.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 έχει προκαλέσει τη βαθύτερη κρίση στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση από την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962.

O Πούτιν δήλωσε ότι η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έχει επεκταθεί ανατολικά προς τη Ρωσία μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, αλλά ότι η Μόσχα δεν σχεδιάζει να επιτεθεί σε κράτος του ΝΑΤΟ.

Το Κρεμλίνο, το οποίο κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι πολεμούν κατά της Ρωσίας υποστηρίζοντας την Ουκρανία με χρήματα, όπλα και πληροφορίες, λέει ότι οι σχέσεις με την Ουάσινγκτον δεν ήταν ίσως ποτέ χειρότερες.

Ερωτηθείς σχετικά με τα μαχητικά F-16 που η Δύση έχει υποσχεθεί να στείλει στην Ουκρανία, ο Πούτιν είπε ότι τα αεροσκάφη αυτά δεν θα αλλάξουν την κατάσταση στην Ουκρανία.

«Εάν προμηθεύσουν F-16, και μιλούν γι' αυτό και προφανώς εκπαιδεύουν πιλότους, αυτό δεν θα αλλάξει την κατάσταση στο πεδίο της μάχης», δήλωσε ο Πούτιν.

«Και θα καταστρέψουμε τα αεροσκάφη όπως ακριβώς καταστρέφουμε σήμερα τα άρματα μάχης, τα τεθωρακισμένα οχήματα και άλλο εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων των πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων».

Οι παρατηρήσεις του Πούτιν ακολούθησαν τα σχόλια που έκανε νωρίτερα μέσα στην ημέρα ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα ότι τα αεροσκάφη θα πρέπει να φτάσουν στην Ουκρανία τους επόμενους μήνες.

Η Ουκρανία, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια έναν ολοκληρωμένο πόλεμο κατά της Ρωσίας, αναζητά εδώ και πολλούς μήνες F-16.

Το Βέλγιο, η Δανία, η Νορβηγία και οι Κάτω Χώρες είναι μεταξύ των χωρών που έχουν δεσμευτεί να δωρίσουν F-16. Ένας συνασπισμός χωρών έχει υποσχεθεί να βοηθήσει στην εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων στη χρήση τους.

Mε πληροφορίες από TASS, Reuters 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back