Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Βιολογικός καθαρισμός… σε πολιτικό επίπεδο

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/09/2017, 22:16
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τη βεβαιότητα ότι οι εκκρεμότητες με το έργο της επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού της πόλης θα επιλυθούν, εξέφρασε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας. Ο κ. Μπέγκας εκτίμησε ότι το όλο θέμα θα λυθεί σε πολιτικό επίπεδο. Το σημαντικό αυτό έργο, που συνδέεται και με την προστασία της λίμνης Παμβώτιδας, ήταν ένα από τα θέματα της ατζέντας που τέθηκαν στη συνάντηση που είχε χτες στα Γιάννενα ο δήμαρχος με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με υπουργούς και βουλευτές.

 «Δεν πρέπει να διακινδυνεύουμε τη μη ολοκλήρωση της επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού» είπε χαρακτηριστικά σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος. Έκανε δε γνωστό ότι σε συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα με τον  αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση, ο τελευταίος υπογράμμισε την πολιτική βούληση της κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση του έργου.

Οι εκκρεμότητες για το «ξεμπλοκάρισμα» της χρηματοδότησης χαρακτηρίζονται «γραφειοκρατικές». Και λέγοντας «γραφειοκρατικές», εννοείται, στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του επιχειρησιακού προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη». Η υπηρεσία αυτή είχε στείλει από τις 10 Ιουλίου ένα τελεσίγραφο στη ΔΕΥΑΙ, από την οποία ζητούσε να αποδείξει τη σκοπιμότητα δύο σημαντικών έργων: της επέκτασης της μονάδας βιολογικού καθαρισμού της πόλης, με προϋπολογισμό 19 εκατ. ευρώ, και της κατασκευής δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων σε δημοτικές ενότητες Ιωαννίνων, προϋπολογισμού 24 εκατ. ευρώ. Τα συμπληρωματικά στοιχεία που ζητούνταν, έπρεπε να αποσταλούν μέχρι 31 Αυγούστου. Σύμφωνα με το Δημαρχείο, τα στοιχεία αυτά έχουν σταλεί. 

Από την πρώτη στιγμή πάντως η δημοτική αρχή υποστήριζε ότι και τα δύο έργα «υπακούουν» στις απαιτήσεις ενός ολοκληρωμένου και «ώριμου» σχεδιασμού, ενώ είχε ζητήσει τη συνδρομή όλων των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου επί του θέματος.  Όσον αφορά το έργο της επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού, ο διαγωνισμός (με τη μέθοδο της μελέτης-κατασκευής) συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΚΙ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΠΟΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Ο κ. Μπέγκας, στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, έθεσε κι άλλα ζητήματα, με κυριότερο την ανάγκη προώθησης του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος για τη Λίμνη (για το οποίο δεν υπάρχει τίποτα το νεότερο εδώ και πάρα πολύ καιρό, αλλά και αποκατάστασης του οικοσυστήματος της Παμβώτιδας. Η εκτίμησή του ήταν ότι πρέπει να υπάρξει μια κρατική πρωτοβουλία για τον συντονισμό όλων των φορέων που έχουν αρμοδιότητες στη λίμνη. Μόνο έτσι, όπως είπε, μπορεί να υπάρξει μια σοβαρή παρέμβαση.

Ο δήμαρχος έθεσε ακόμη στον πρωθυπουργό το μείζον ζήτημα της συνέχισης της Ιόνιας οδού μέχρι την Κακαβιά, την ανάγκη βελτίωσης του κόμβου της Εγνατίας οδού («στις πολυτεχνικές σχολές θα έπρεπε να διδάσκεται ως παράδειγμα κακοτεχνίας» είπε ο κ. Μπέγκας στη συνέντευξη Τύπου) και την κατασκευή μιας δεύτερης εισόδου για την πόλη των Ιωαννίνων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back