Στο τέλος της δοκιμαστικής του λειτουργίας βρίσκεται η νέα μονάδα επεξεργασίας αστικών λυμάτων της ΔΕΥΑΙ, στην Κρύα Ιωαννίνων, με τον πρόεδρο της δημοτικής επιχείρησης Γιώργο Παπαδιώτη να κάνει γνωστό ότι αρχές Ιουνίου θα ξεκινήσει η διαδικασία για τη σύνδεση των νέων περιοχών (όπως είναι τα Κάτω Μάρμαρα, το Νεοχωρόπουλο κ.ά).
Η νέα μονάδα της ΔΕΥΑΙ ήταν ένα εγχείρημα που ξεκίνησε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Το 2013 έγινε η δημοπράτηση του έργου, με τη σύμβαση να υπογράφεται τελικά τον Ιούνιο του 2021, μετά από πολλές περιπέτειες –ενστάσεις και προσφυγές σε δικαστήρια.
Το κόστος του έργου της επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού Ιωαννίνων έφτασε στα 20 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
Ο κ. Παπαδιώτης μίλησε για ένα έργο που με την πλήρη λειτουργία του, θα γίνει εφικτή η εξυπηρέτηση ισοδύναμου πληθυσμού 240.000 κατοίκων, αλλά και για ένα έργο που θα έχει περιβαλλοντικό όφελος για το λεκανοπέδιο και για τη λίμνη Παμβώτιδα.
Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΙ ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις από τον εργοταξιάρχη Βασίλη Στάμο. Παρών ήταν και ένας ιάπωνας μηχανικός για τον έλεγχο λειτουργίας των μεμβρανών της νέας μονάδας
Στην όλη υπόθεση, θα συμβάλλει και το έργο του εκσυγχρονισμού του παλιού βιολογικού της πόλης, η σύμβαση για το οποίο υπογράφηκε τον Ιανουάριο του 2024. Το κόστος ανέρχεται σε περίπου 11 εκατ. ευρώ, με την εταιρία «Μεσόγειος» να αναλαμβάνει και πάλι την εργολαβία (η ίδια εταιρία έκανε και την επέκταση του βιολογικού καθαρισμού). Η χρηματοδότηση προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε.
Παράλληλα, δίπλα από τις εγκαταστάσεις του νέου βιολογικού καθαρισμού, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, θα έχει γίνει και το εργοστάσιο της ξήρανσης της λυματολάσπης (10 εκατ. ευρώ).
«Το λεκανοπέδιο συνολικά και κυρίως η λίμνη μας, θα είναι σχεδόν πλήρως προστατευμένα, σε συνδυασμό με τα άλλα μεγάλα έργα που υλοποίησε το προηγούμενα χρόνια η ΔΕΥΑΙ» δήλωσε ο κ. Παπαδιώτης.
Όσον αφορά την επανάχρηση του επεξεργασμένου νερού, η ΔΕΥΑΙ θα χρησιμοποιήσει μέρος του για τις αρδευτικές ανάγκες του περιβάλλοντα χώρου. Η μεγαλύτερη ποσότητα θα καταλήγει στον αποδέκτη, στην τάφρο της Λαψίστας, Ωστόσο, όπως ειπώθηκε, υπάρχει σχεδιασμός, στο μέλλον, για τεταρτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων, προκειμένου να γίνει εφικτή η ευρεία επανάχρηση του νερού για άρδευση.
Για την επικείμενη κανονική λειτουργία της νέας μονάδας επεξεργασίας αστικών λυμάτων, έκανε γραπτή δήλωση ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας. Ο κ. Μπέγκας επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Χάρη στον σχεδιασμό της δημοτικής μας αρχής την περίοδο 2014-2019 και την ισχυρή πολιτική και τεχνοκρατική διεκδίκηση της χρηματοδότησης που είχε σαν αποτέλεσμα την έγκρισή της, φτάνει η ώρα της λειτουργίας του μεγάλου έργου της ΔΕΥΑΙ»...
Τέλος, η ΔΕΥΑΙ έκανε γνωστό ότι σχεδιάζει και προγραμματίζει την υλοποίηση των υποδομών σε οικισμούς που σήμερα δεν έχουν αποχετευτικό δίκτυο. Κι αυτοί είναι οι οικισμοί Βασιλικής, Δροσοχωρίου, Καστρίτσας, Κουτσελίου, Λογκάδων, Μουζακαίων, Ηλιοκαλής, Πλατανιάς, Μπάφρας και Νεοκαισάρειας και οι οικισμοί Αγ. Ιωάννου, Βουνοπλαγιάς, Ζωοδόχου, Ροδοτοπίου και Γαρδικίου του Δήμου Ζίτσας.