dodoni back
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

FTTH στα Γιάννενα: Το «γρήγορο ίντερνετ» που… αργεί

Εικόνα του άρθρου FTTH στα Γιάννενα: Το «γρήγορο ίντερνετ» που… αργεί
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/10/2024, 12:02
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα Γιάννενα, όπως και ένα σημαντικό κομμάτι της χώρας, ζούνε «πίσω από τον ήλιο» σε ό,τι αφορά τις ευρυζωνικές συνδέσεις, το διαθέσιμο ίντερνετ, δηλαδή.

Ολόκληροι δρόμοι στο κέντρο της πόλης διαθέτουν μόνο ADSL με ονομαστικές ταχύτητες μέχρι 24 mpbs που στην πραγματικότητα σπάνια ξεπερνάει τη μισή ταχύτητα της σύνδεσης. Από την άλλη, η νέα γενιά υποδομών (που είναι ήδη… προηγούμενη σε πολλές χώρες της Ευρώπης), είναι σχεδόν απούσα από τα Γιάννενα.

Το δίκτυο «fiber to the home», η οπτική ίνα που θα φτάνει δηλαδή στον τελικό χρήστη και όχι μόνο στο κτίριο ή στο «καφάο», αντικαθιστώντας δηλαδή την παραδοσιακή χάλκινη καλωδίωση, μπορεί να προσφέρει αστρονομικές, σε σχέση με τις υπάρχουσες, ταχύτητες και πολύ καλύτερη ποιότητα μετάδοσης δεδομένων.

Στα Γιάννενα, έχει καθυστερήσει ήδη, κάτι που δυστυχώς δεν είναι πια είδηση…

Πριν από λίγες μέρες στο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων συζητήθηκε το αίτημα θεραπείας της εταιρίας Fiber2All, η οποία είναι ουσιαστικά το νομικό πρόσωπο της Vodafone για την εγκατάσταση δικτύου FTTH. Η Vodafone έχει ανακοινώσει από το 2022 την εγκατάσταση δικτύου στα Γιάννενα.

H εταιρία ουσιαστικά ζήτησε να μην ασφαλτοστρώνει όλους τους δρόμους από τους οποίους θα περάσει δίκτυο, αλλά το κομμάτι που θα σκάψει. Τα «κανάλια» εγκατάστασης είναι μια παλιά και «πονεμένη» ιστορία στα Γιάννενα, καθώς οι πάροχοι, πολύ συχνά, περνούσαν διαδοχικά από τους ίδιους δρόμους, συχνά πρόσφατα ασφαλτοστρωμένους, κατά περίπτωση με σημαντική όχληση κατά τη διάρκεια του έργου, αλλά και την αισθητική και τεχνική, αργότερα.

Τώρα, τα κανάλια δεν θα είναι μόνο κατά μήκος του δρόμου αλλά και εγκάρσια, καθώς θα πρέπει να συνδεθούν, εκτός από τις καμπίνες, και τα κτίρια (κατοικίες, καταστήματα κ.λπ.). Ο αντιδήμαρχος Κώστας Γκόγκος παραδέχθηκε ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα, όπως δημιουργήθηκαν και παλιότερα, με αντίστοιχα έργα. Είπε δε ότι η αίτηση θεραπείας κατατέθηκε γιατί ουσιαστικά η εταιρία βρίσκει ασύμφορη την υποχρέωση να ασφαλτοστρώσει πλήρως τους δρόμους από τους οποίους θα περάσει…

Πρακτικά, υπήρξε συμφωνία με την εταιρία να καλύψει και τις παρεμβάσεις πλην πεζοδρομίων και τομών, με τον τρόπο που καλύπτονταν και πριν από μια πενταετία περίπου, με ασφαλτόστρωση όλων των τομών, μήκους 50 πόντων περίπου, αντί για μόνο το «κανάλι» των 8 πόντων.

Πέραν των λεπτομερειών, οι εταιρίες καλύπτουν υπομηδαμινά τις ανάγκες της πόλης, αλλά και την τρέχουσα τεχνολογία. Είναι αστείο να προσφέρονται ακόμα ως μοναδικά πακέτα οι ΑDSL ή να μη διατίθενται γραμμές σε περιοχές που έχουν κάλυψη VDSL. Ο λόγος είναι βασικά ότι οι εταιρίες κρίνουν με βάση το σχήμα «κόστος-κέρδος» που δεν είναι ποτέ υπέρ του καταναλωτή. Επίσης, οι υπηρεσίες τους παραμένουν ακριβές και αναντίστοιχες με την ποιότητα που προσφέρουν…

Το συγκεκριμένο έργο, που συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, αφορά δρόμους στους Αμπελόκηπους, αρχικά. Η εταιρία θα επεκτείνει το δίκτυό της και στην υπόλοιπη πόλη, οψέποτε…

Πέραν της Vodafone, αναμένεται και η Cosmote, η οποία έχει μεγαλύτερη ευχέρεια καθώς διαθέτει δικό της, μεγαλύτερης χωρητικότητας και πιο προσβάσιμων διελεύσεων δίκτυο.

Τέλος, η ΔΕΗ είχε ανακοινώσει τον περασμένο Μάρτιο ότι μέσα στο 2024 θα ξεκινήσει η εμπορική διάθεση πακέτων FTTH μέσω του FiberGrid, της δικής της εταιρίας δηλαδή. Το συγκεκριμένο δίκτυο τοποθετείται με διαφορετικό τρόπο και λιγότερες παρεμβάσεις. Πηγαίνει δηλαδή μέσω του δικτύου ρεύματος, από υποσταθμό σε υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ, κατόπιν ακολουθεί το εναέριο δίκτυο και υπόγεια, τοποθετείται μόνο εκεί που δεν υπάρχει δίκτυο. Οπότε, προκαλεί και λιγότερη όχληση στον αστικό ιστό.

Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω για τα Γιάννενα; Πρακτικά, ότι με το δίκτυ «ίνα στο σπίτι» οι ταχύτητες και η ποιότητα σύνδεσης, θα βελτιωθούν δραματικά ή και θα εκτοξευθούν, ανάλογα με τη σύνδεση που διαθέτετε σήμερα.

Για το χρονικό περιθώριο, το 2024 έχει ακόμα 2,5 μήνες και ίσως, μέχρι το τέλος της χρονιάς, οι συνδέσεις να διατίθενται και εμπορικά για όλη την πόλη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ