ΚΟΣΜΟΣ

Βερολίνο: Έρευνα κατά του Γουότερς για «ναζιστικού» τύπου στολή σε συναυλία

Εικόνα του άρθρου Βερολίνο: Έρευνα κατά του Γουότερς για «ναζιστικού» τύπου στολή σε συναυλία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/05/2023, 00:55
ΚΟΣΜΟΣ

Η αστυνομία στη Γερμανία ξεκίνησε ποινική έρευνα σε βάρος του συνιδρυτή των Pink Floyd, Ρότζερ Γουότερς για μια στολή ναζιστικού τύπου που φορούσε σε πρόσφατη συναυλία στο Βερολίνο.

Η στολή που φορούσε ο Γουότερς «μπορεί να κριθεί ότι παραβιάζει την αξιοπρέπεια των θυμάτων, καθώς και ότι εγκρίνει, εξυμνεί ή δικαιολογεί τον βίαιο και αυθαίρετο ζυγό του ναζιστικού καθεστώτος με τρόπο που διαταράσσει τη δημόσια ειρήνη», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Η επίδειξη συμβόλων της ναζιστικής κυριαρχίας, συμπεριλαμβανομένης της σβάστικας ή των διακριτικών των SS, είναι παράνομη στη Γερμανία, με εξαιρέσεις για εκπαιδευτικούς σκοπούς και σε καλλιτεχνικά πλαίσια.

Στη συναυλία στo Mercedes Benz Arena του Βερολίνου, ο Waters εμφανίστηκε στη σκηνή ως ο χαρακτήρας Pink από τη ροκ όπερα The Wall κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης του τραγουδιού In the Flesh, φορώντας μια μαύρη δερμάτινη καμπαρντίνα με ένα κόκκινο περιβραχιόνιο που έφερε δύο διασταυρωμένα σφυριά αντί για σβάστικα.

Στη ροκ όπερα, το τραγούδι σηματοδοτεί την κάθοδο του πρωταγωνιστή της σε μια παραίσθηση που προκαλείται από ναρκωτικά, στην οποία φαντάζεται τον εαυτό του ως έναν φασίστα δικτάτορα που μιλάει σε μια συγκέντρωση νεοναζί.

Όταν ο Γουότερς και οι Scorpions ερμήνευσαν το In the Flesh σε μια συναυλία στο no-man's land δίπλα στο Τείχος του Βερολίνου το 1990, ο Γουότερς φορούσε μια στρατιωτική στολή που έμοιαζε περισσότερο με εκείνη που φορούσε ο Χιλιανός δικτάτορας Αουγκούστο Πινοσέτ.

Στην κινηματογραφική εκδοχή του The Wall το 1982, ο Μπομπ Γκέλντοφ ερμήνευσε το ίδιο τραγούδι με στολή ναζιστικού τύπου, και ο Waters φόρεσε μια παρόμοια στολή στο πλαίσιο της περιοδείας του The Wall Live 2010-13, η οποία περιελάμβανε εννέα συναυλίες στη Γερμανία.

Στο πλαίσιο της έρευνάς της, η αστυνομία του Βερολίνου θα εξετάσει υλικό από προηγούμενες συναυλίες του στη Γερμανία για να εκτιμήσει αν η στολή είχε αλλάξει, δήλωσε ο αρχιεπιθεωρητής της αστυνομίας, Μάρτιν Χάλβεγκ.

Μεταξύ των επικριτών είναι και το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ. Έγραψε στο Twitter: «Καλημέρα σε όλους εκτός από τον Ρότζερ Γουότερς που πέρασε το βράδυ στο Βερολίνο βεβηλώνοντας τη μνήμη της Άννας Φρανκ και των έξι εκατομμυρίων Εβραίων που δολοφονήθηκαν στο Ολοκαύτωμα». Η αμερικανική ομάδα εκστρατείας StopAntisemitism κατηγόρησε επίσης τον Γουότερς ότι «δυσφημεί» τη δολοφονία της Φρανκ. Πρόσθεσε: «Υπέροχα νέα! Η αστυνομία του Βερολίνου έχει ξεκινήσει ποινική έρευνα».

Σημειώνεται ότι ο Ρότζερ Γουότερς έχει ταχθεί κατά της ισραηλινής κατοχής στην Παλαιστίνη, ηγείται κινήματος που προσπαθεί να μποϊκοτάρει πολιτιστικά το ισραηλινό κράτος για τις αιματηρές πρακτικές του στην Λωρίδα της Γάζας και την Δυτική Όχθη, ενώ τάχθηκε ανοιχτά κριτικά κατά της πολιτικής της ουκρανικής κυβέρνησης στο Ντονμπάς, θεωρώντας την συνυπεύθυνη για τον πόλεμο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back