ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βενετία: Τι ζητάει η Άβα Ντουβερνάι στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου;

Εικόνα του άρθρου Βενετία: Τι ζητάει η Άβα Ντουβερνάι στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/09/2023, 12:24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η βραβευμένη σκηνοθέτης Άβα Ντουβερνάι έγινε την Τετάρτη η πρώτη Αφροαμερικανίδα που παρουσίασε μια ταινία στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, ξεπερνώντας τους σκεπτικιστές που προσπάθησαν να την μεταπείσουν να μην υποβάλει αίτηση.

«Ως μαύροι κινηματογραφιστές μας λένε ότι οι άνθρωποι που αγαπούν τις ταινίες σε άλλα μέρη του κόσμου δεν ενδιαφέρονται για τις ιστορίες μας», δήλωσε η Ντουβερνάι στους δημοσιογράφους πριν από την προβολή της ταινίας της «Origin».

«Δεν μπορώ να σας πω πόσες φορές μου έχουν πει: "Μην κάνεις αίτηση για τη Βενετία, δεν θα μπεις". Και φέτος συνέβη. Σας ευχαριστώ. Συνέβη κάτι που δεν είχε συμβεί εδώ και οκτώ δεκαετίες πριν, μια Αφροαμερικανίδα σε διαγωνισμό».

Το «Origin» δραματοποιεί το πώς η βραβευμένη με Πούλιτζερ δημοσιογράφος Ιζαμπέλ Γουίλκερσον έφτασε στο σημείο να γράψει το best-seller, το 2020, βιβλίο της «Caste: The Origins of Our Discontents», ενώ ταυτόχρονα εξερευνά τα θέματα της φυλής και των βαθιά ριζωμένων διακρίσεων.

Φτιαγμένο σε μόλις 37 ημέρες, το «Origin» μεταπηδά από προσωπικές τραγωδίες στη ζωή της ίδιας της Γουίλκερσον, σε αναπαραστάσεις της ναζιστικής Γερμανίας, των νόμων του διαχωρισμού Jim Crow στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες και των ταπεινώσεων που υπέστη η κάστα των Dalit, των «ανέγγιχτων» στην Ινδία.

Η ταινία δείχνει πώς τα μέλη των κατώτερων τάξεων σε όλη την ιστορία έχουν αποκτηνωθεί και παγιδευτεί στον πάτο της κοινωνίας μέσω της σκληρότητας και της τρομοκρατίας, απαγορεύοντας τους να παντρευτούν μέλη των ανώτερων τάξεων ή να αλλάξουν την προκαθορισμένη μοίρα τους στη ζωή.

Η Ντουβερνάι, η οποία γύρισε το 2014 την ταινία «Selma» για την εκστρατεία του Δρ Μάρτιν Λούθερ Κινγκ για την εξασφάλιση ίσων δικαιωμάτων ψήφου για τους μαύρους, ξεκίνησε να εργάζεται για το «Origin» μέσα σε ένα στούντιο, αλλά στη συνέχεια το μετέτρεψε σε ανεξάρτητο έργο, δίνοντας στον εαυτό της μεγαλύτερη καλλιτεχνική ελευθερία, μεταξύ άλλων για το ποιος θα κάνει το καστ.

Η Ανζενού Ελις υποδύεται τον πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ ο Τζον Μπέρνταλ ενσαρκώνει τον σύζυγό της.

Η Ντουβερνάι δήλωσε ότι θα ήταν αδύνατο να συγκεντρώσει ένα τέτοιο καστ με υπεύθυνο ένα στούντιο.

«Υπάρχει μια πτυχή ελέγχου (στα στούντιο) σχετικά με το ποιος παίζει τι και υπάρχει μια ιδέα για το ποιος βγάζει χρήματα, ποιος προσελκύει την προσοχή και μερικές φορές αυτό έρχεται σε αντίθεση με το ποιος μπορεί να είναι το καλύτερο άτομο», είπε. «Αυτό το καστ ... είναι γεμάτο από ηθοποιούς που δουλεύουν με αίμα, ιδρώτα και δάκρυα ... μαζί βλέπεις πώς λάμπουν σαν αστέρια».

Το «Origin» είναι μία από τις 23 ταινίες που διαγωνίζονται για το πολυπόθητο βραβείο του Χρυσού Λέοντα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, το οποίο ολοκληρώνεται στις 9 Σεπτεμβρίου.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back