ΚΟΣΜΟΣ

Βέλγιο: «Φαίνεται ότι ο ύποπτος έχει εξουδετερωθεί»

Εικόνα του άρθρου Βέλγιο: «Φαίνεται ότι ο ύποπτος έχει εξουδετερωθεί»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/10/2023, 13:27
ΚΟΣΜΟΣ

Ο ένοπλος που σκότωσε δύο Σουηδούς πολίτες στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα ενδέχεται να έχει συλληφθεί την Τρίτη, δήλωσε ο δήμαρχος της βελγικής πρωτεύουσας Φιλίπ Κλόουζ στην τηλεόραση BFM.

«Φαίνεται ότι πράγματι ο ύποπτος έχει εξουδετερωθεί», δήλωσε ο Κλόουζ μετά από αναφορές για σύλληψη σε καφετέρια στο Δήμο Schaerbeek των Βρυξελλών.

Η υπουργός Εσωτερικών Ανελίς Βερλίντεν δήλωσε στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο VRT ότι το αυτόματο όπλο που βρέθηκε πάνω του ήταν το ίδιο με αυτό που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

«Ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στις Βρυξέλλες βρέθηκε και πέθανε. Ευχαριστούμε τις υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας καθώς και την εισαγγελία για την ταχεία και αποφασιστική παρέμβασή τους χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί», έγραψε στο Χ, λίγο αργότερα η Ανελιές Βερλίντεν.

Ο 45χρονος Τυνήσιος ένοπλος τραυμάτισε επίσης έναν τρίτο Σουηδό πολίτη σε μια βίαιη τρομοκρατική επίθεση, όπως τη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρόο.

Οι εισαγγελείς είχαν δηλώσει νωρίτερα ότι ανέμεναν την επιβεβαίωση ότι επρόκειτο για τον ύποπτο.

Η χώρα αύξησε το επίπεδο συναγερμού ασφαλείας της πρωτεύουσάς της στο υψηλότερο επίπεδο, με αυξημένη αστυνομική παρουσία, ιδίως για τους Σουηδούς πολίτες και τα ιδρύματα, και προειδοποίησε το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και να αποφεύγει τα περιττά ταξίδια.

Ένας άνδρας, ο οποίος αυτοπροσδιορίστηκε ως μέλος του Ισλαμικού Κράτους, ανέλαβε την ευθύνη σε βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

Ο δράστης, ο οποίος ζήτησε ανεπιτυχώς άσυλο στο Βέλγιο τον Νοέμβριο του 2019, ήταν γνωστός στην αστυνομία για λαθρεμπόριο ανθρώπων και παράνομη διαμονή στη χώρα, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Βίνσεντ Βαν Κουίκενμπορν σε συνέντευξη Τύπου νωρίτερα την Τρίτη.


Η Σουηδία

Η Σουηδία αύξησε τον Αύγουστο τον τρομοκρατικό συναγερμό της στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο, αφού οι εμπρησμοί του Κορανίου και άλλες πράξεις στη Σουηδία κατά του ιερότερου κειμένου του Ισλάμ εξόργισαν τους μουσουλμάνους και προκάλεσαν απειλές από τζιχαντιστές.

Ο ύποπτος δράστης, που αυτοαποκαλείται Abdesalem Al Guilani, ισχυρίστηκε σε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ήταν μαχητής του Αλλάχ.

Οι πυροβολισμοί έρχονται σε μια περίοδο αυξημένων ανησυχιών για την ασφάλεια σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες που συνδέονται με τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, αν και ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Βελγίου δήλωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο δράστης είχε οποιαδήποτε σχέση με την πρόσφατη αναζωπύρωση της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων μαχητών.

Με πληροφορίες από Reuters



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back