ΚΟΣΜΟΣ

Βέλγιο: Πυροβολισμοί με δύο νεκρούς στις Βρυξέλλες

Εικόνα του άρθρου Βέλγιο: Πυροβολισμοί με δύο νεκρούς στις Βρυξέλλες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/10/2023, 01:29
ΚΟΣΜΟΣ

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς στην πρωτεύουσα του Βελγίου, τις Βρυξέλλες, στη λεωφόρο Avenue de l'Ieper το βράδυ της Δευτέρας, ανακοίνωσαν οι εισαγγελικές αρχές.

Το πρακτορείο ειδήσεων AFP ανέφερε ότι ο φερόμενος ως δράστης παραμένει ασύλληπτος, σύμφωνα με τους εισαγγελείς. Εκπρόσωπος της εισαγγελίας δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα, αλλά δεν έκανε εικασίες για το κίνητρο του δράστη.

Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα Het Laatste Nieuws τα θύματα ήταν Σουηδοί. Η Σουηδία παίζει με το Βέλγιο σε έναν προκριματικό αγώνα για το Euro 2024, αν και δεν είναι σαφές αν τα θύματα βρίσκονταν στην πόλη για τον αγώνα.

Πλάνα από βίντεο που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της εφημερίδας έδειχναν έναν άνδρα με πορτοκαλί μπουφάν πάνω σε ένα σκούτερ σε μια διασταύρωση δρόμων με μια καραμπίνα να ρίχνει αρχικά δύο πυροβολισμούς, στη συνέχεια άλλους τρεις, στη συνέχεια να τρέχει σε ένα κτίριο, να ρίχνει άλλους δύο πυροβολισμούς, να φεύγει, να κάνει πάλι μερικά βήματα πίσω και να πυροβολεί άλλη μια φορά.

Άλλη βελγική εφημερίδα ανέφερε ότι ένας μάρτυρας είπε ότι ο δράστης φώναξε «Allahu Akbar» πριν πέσουν οι πυροβολισμοί.

Σύμφωνα με βελγικά μέσα ενημέρωσης οι υπηρεσίες ασφαλείας και μέλη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, μεταξύ άλλων, καλούνται αυτή την ώρα μαζί στο κέντρο κρίσης. Αυτό γίνεται, όπως σημειώνουν, επειδή ενδέχεται να υπάρχει τρομοκρατικό κίνητρο. 

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται μέλη της ομοσπονδιακής αστυνομίας, της τοπικής αστυνομίας των Βρυξελλών, των υπηρεσιών ασφαλείας, η υπουργός Εσωτερικών Ανελίς Βέρλιντεν (CD&V) και ο υπουργός Δικαιοσύνης Βίνσεντ Βαν Κουίκενμπορν (Open VLD).

Επί του παρόντος, η έρευνα βρίσκεται στα χέρια της εισαγγελίας των Βρυξελλών. Εάν όμως αποδειχθεί ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια τότε την έρευνα θα αναλάβει η ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Ένα βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ένας άνδρας, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι ο δράστης των πυροβολισμών, ισχυρίζεται στα αραβικά ότι εκδικείται τους θανάτους των μουσουλμάνων και ότι πυροβόλησε τρεις Σουηδούς. Σε αυτό, σύμφωνα με το «Sudinfo», λέει ότι είναι μέλος του IS (Ισλαμικό Κράτος) και καυχιέται ότι σκοτώνει απίστους.

Το γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα επιβεβαίωσε ότι έχει δει το βίντεο, αλλά δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αν πρόκειται για τον ένοπλο.

Οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν σε μια περίοδο αυξημένης επαγρύπνησης που συνδέεται με τον συνεχιζόμενο πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, ο οποίος έχει αυξήσει την ένταση σε πολλά ευρωπαϊκά έθνη. Παράλληλα, η βελγική πρωτεύουσα έχει γίνει θέατρο αυξημένης βίας που συνδέεται με την αυξανόμενη διεθνή διακίνηση ναρκωτικών.


Ο αγώνας του Βελγίου για τα προκριματικά του Euro 2024 με τη Σουηδία διακόπηκε στο ημίχρονο για λόγους ασφαλείας μετά τους πυροβολισμούς δύο Σουηδών στις Βρυξέλλες.

Η βελγική αστυνομία έδωσε εντολή στους οπαδούς της Σουηδίας να παραμείνουν μέσα στο στάδιο King Baudouin για τη δική τους ασφάλεια μετά τη διακοπή του αγώνα.

Όπως ανακοίνωσε η Uefa: «Μετά από μια ύποπτη τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες σήμερα το βράδυ, αποφασίστηκε, μετά από διαβούλευση με τις δύο ομάδες και τις τοπικές αστυνομικές αρχές, ότι ο προκριματικός αγώνας Uefa Euro 2024 μεταξύ του Βελγίου και της Σουηδίας διακόπτεται. Περαιτέρω ανακοίνωση θα γίνει εν ευθέτω χρόνω».

Οι Σουηδοί παίκτες είπαν στην Uefa ότι δεν ήθελαν να παίξουν το δεύτερο ημίχρονο και η ομάδα του Βελγίου συμφώνησε, σύμφωνα με το σουηδικό τηλεοπτικό δίκτυο TV6.

Με πληροφορίες από BBC, Het Laatste Nieuws, Sudinfo, ΑΡ. Φωτογραφία: Het Laatste Nieuws



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3