Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Β. Κορέα: Νέα δοκιμή όπλου «μεγάλου βεληνεκούς»

Εικόνα του άρθρου Β.  Κορέα: Νέα δοκιμή όπλου «μεγάλου βεληνεκούς»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/05/2019, 14:11
ΚΟΣΜΟΣ

Στη δοκιμή ενός όπλου «μεγάλου βεληνεκούς», ανακοίνωσε σήμερα ότι προχώρησε η Βόρεια Κορέα, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο την ένταση με τις ΗΠΑ μία ημέρα μετά την κατάσχεση από τις αμερικανικές αρχές ενός βορειοκορεατικού πλοίου με την κατηγορία ότι παραβίαζε τις διεθνείς κυρώσεις.

Η σημερινή ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ αντικρούει τις πληροφορίες του νοτιοκορεατικού στρατού, σύμφωνα με τον οποίο την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε δοκιμή δύο πυραύλων μικρού βεληνεκούς, οι οποίοι διήνυσαν απόσταση 270 και 420 χιλιομέτρων αντίστοιχα. 

Η δοκιμή αυτή πραγματοποιήθηκε την ώρα που ο Στίβεν Μπίγκαν, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Βόρεια Κορέα, βρισκόταν στη Σεούλ.

«Ο ανώτατος ηγέτης Κιμ Γιονγκ-Ουν ενημερώθηκε για το σχέδιο διεξαγωγής άσκησης (…) με τη βοήθεια πολλών μέσων πληγμάτων μεγάλου βεληνεκούς και έδωσε την εντολή να προχωρήσει η άσκηση», μετέδωσε το βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA, χωρίς όμως να διευκρινίσει τον τύπο του όπλου και αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσει τον όρο «πύραυλος».

Διαβεβαιώνοντας ότι παρακολουθεί την κατάσταση «πολύ σοβαρά» ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διερωτήθηκε αν η Πιονγκγιάνγκ επιθυμεί πραγματικά να διαπραγματευτεί την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου.

«Κανείς δεν είναι ικανοποιημένος με όσα συνέβησαν», επεσήμανε ο Τραμπ κάνοντας επίσης λόγο για «πυραύλους μικρού βεληνεκούς». «Η σχέση συνεχίζεται, όμως θα δούμε», πρόσθεσε εξηγώντας ότι έχει την αίσθηση πως ο Βορειοκορεάτες δεν είναι πραγματικά «έτοιμοι να διαπραγματευτούν».

Επισήμως, η Βόρεια Κορέα δεν έχει προχωρήσει στη δοκιμή πυραύλου από τις 29 Νοεμβρίου 2017, ημερομηνία κατά την οποία εκτόξευσε έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, ικανό, σύμφωνα με την ίδια, να πλήξει το αμερικανικό έδαφος.

Το Σάββατο όμως εκτοξεύθηκαν πολλοί πύραυλοι, ένας εκ των οποίων ήταν μικρού βεληνεκούς, σύμφωνα με ειδικούς.

«Ο στόχος του Κιμ, πέρα του να αποδείξει ότι τα προγράμματα εξοπλισμών της χώρας του γίνονται ολοένα και πιο ισχυρά, είναι ξεκάθαρος: να αποδείξει στην Αμερική και τους συμμάχους της ότι δεν αν είναι διατεθειμένοι να κάνουν υποχωρήσεις στους όρους της αποπυρηνικοποίησης, η Πιονγκγιάνγκ θα ακολουθήσει τον δικό της δρόμο», εξήγησε ο Χάρι Καζιάνις του Center for National Interest.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-Ιν προειδοποίησε ότι οι δοκιμές της Πέμπτης «ενδέχεται να καταστήσουν δύσκολες τις διαπραγματεύσεις» με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Εξάλλου η αμερικανική δικαιοσύνη ανακοίνωσε ότι κατέσχεσε ένα βορειοκορεατικό φορτηγό πλοίο 17.000 τόνων, το Wise Honest, το οποίο κατηγόρησε ότι παραβιάζει τις διεθνείς κυρώσεις εις βάρος της Πιονγκγιάνγκ εξάγοντας άνθρακα και εισάγοντας μηχανήματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters/dpa

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back