ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β’ αξιολόγηση: Ενέργεια και υπερταμείο στο τραπέζι

Εικόνα του άρθρου Β’ αξιολόγηση: Ενέργεια και υπερταμείο στο τραπέζι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/04/2017, 13:16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινούν εκ νέου σήμερα οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-θεσμών για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης με την αγορά ενέργειας και την πώληση του 40% των παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ, αλλά και η λειτουργία του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων με τη στελέχωση των θυγατρικών να είναι τα κεντρικά θέματα που θα μπουν στο τραπέζι.

Παράλληλα, αναμένεται και συνεδρίαση των τεχνικών κλιμακίων του υπουργείου Εργασίας και των θεσμών για την προετοιμασία των διαπραγματευτικών συναντήσεων. Αλλεπάλληλες συσκέψεις στο υπουργείο Εργασίας για την προετοιμασία της ελληνικής πλευράς τόσο ως προς τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν όσο και ως προς τη διασφάλιση των αντιμέτρων.

Κοινοτικές πηγές εμφανίζονται αισιόδοξες ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν σύντομα με την επίτευξη της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο, επισημαίνοντας πως στόχος είναι να ολοκληρωθούν έως το τέλος της εβδομάδας. 

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη σύνταξη του σχετικού πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί έως τις 14- 15 Μαΐου, προκειμένου, στο Eurogroup στις 22 Μαΐου να οριστικοποιηθεί η συμφωνία τουλάχιστον με το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών, καθώς αναμένεται να αποσαφηνιστεί η στάση του ΔΝΤ.

Η κυβέρνηση προτάσσει τα θετικά αποτελέσματα του 2016 ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα, το νέο mea culpa του Πολ Τόμσεν σχετικά με τις λάθος εκτιμήσεις του Ταμείου για τις συνέπειες των capital controls στην οικονομία, ενώ αναμένει και την περαιτέρω πίεση του Ταμείου προς την Ευρώπη για ελάφρυνση του χρέους ως προϋπόθεση για να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back