Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Το Αζοφστάλ εκκενώθηκε από όλους τους άμαχους

Εικόνα του άρθρου Το Αζοφστάλ εκκενώθηκε από όλους τους άμαχους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/05/2022, 00:10
ΚΟΣΜΟΣ

Οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν όλοι τους σήμερα από το αχανές εργοστάσιο χάλυβα του Αζοφστάλ, τον τελευταίο θύλακα αντίστασης των Ουκρανών στην κατεστραμμένη Μαριούπολη, όπου οι ουκρανικές αρχές φοβούνται ότι η ρωσική επίθεση θα ξαναρχίσει με σφοδρότητα καθώς πλησιάζει η 9η Μαρτίου, η επέτειος της νίκης της πρώην ΕΣΣΔ επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Η εντολή του προέδρου (Βολοντίμιρ Ζελένσκι) εκτελέστηκε: όλες οι γυναίκες, όλα τα παιδιά και όλοι οι ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν από το Αζοφστάλ. Αυτό το μέρος της ανθρωπιστικής αποστολής στη Μαριούπολη ολοκληρώθηκε», ανέφερε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεσουκ.

Δεν είναι σαφές, με βάση την ανακοίνωση της Βέρεσουκ, αν άμαχοι άνδρες παραμένουν στο βιομηχανικό συγκρότημα.

Την Παρασκευή, 50 άνθρωποι, οι πιο ευάλωτοι άμαχοι, κατάφεραν να φύγουν από το χαλυβουργείο.

Αυτές οι επιχειρήσεις, που διεξάγονταν εδώ και μία εβδομάδα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, επέτρεψαν σε περίπου 500 αμάχους να φύγουν, σύμφωνα με το Κίεβο.

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανέφερε ωστόσο το πρωί ότι «ο εχθρός δεν σταμάτησε την επίθεση» καθώς «μπλοκάρει» ακόμη όσους υπερασπίζονται το Αζοφστάλ. Το γενικό επιτελείο του ουκρανικού στρατού διαβεβαίωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν χθες στο εργοστάσιο, παρά την τριήμερη κατάπαυση του πυρός που κήρυξαν μονομερώς την Πέμπτη.

Η Μαριούπολη, που πριν από τον πόλεμο αριθμούσε 500.000 κατοίκους, έχει σχεδόν σβηστεί από τον χάρτη έπειτα από δύο μήνες πολιορκίας και βομβαρδισμών.


Πυραυλικές επιθέσεις

Στόχος πυραυλικών επιθέσεων έγιναν σήμερα πολλές άλλες περιοχές. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, χρησιμοποιήθηκαν «πύραυλοι υψηλής ακρίβειας» και καταστράφηκαν ουκρανικά αεροσκάφη στα αεροδρόμια των περιοχών Αρτσίζ, Οδησσού και Βοζνεσένσκ ενώ πύραυλοι Iskander έπληξαν αμερικανικό και ευρωπαϊκό οπλισμό κοντά στο Χάρκοβο. Πύραυλοι έπεσαν επίσης στο Μικολάγιφ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ πλήγματα αναφέρθηκαν χθες και σήμερα γύρω από το Ντονέτσκ.

Το τελευταίο 24ωρο οι Ρώσοι πέτυχαν περιορισμένης έκτασης εδαφικά κέρδη γύρω από το Σεβεροντονέτσκ, μια από τις κυριότερες πόλεις του Ντονμπάς που παραμένει στα χέρια των Ουκρανών.

Αντιθέτως, στο Χάρκοβο, η ουκρανική αντεπίθεση φαίνεται ότι αποδίδει, με την κατάληψη πολλών ρωσικών θέσεων στα βόρεια και τα ανατολικά της πόλης.

Εξάλλου, το ουκρανικό πολεμικό ναυτικό διαβεβαίωσε ότι κατέστρεψε κοντά στο Φιδονήσι ένα ρωσικό αποβατικό, χρησιμοποιώντας ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar TB2, τουρκικής κατασκευής. Η Μόσχα δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη αυτήν την πληροφορία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back